Tudomány

A földi fajok fele kihalhat a század végére

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az elmúlt 40 év alatt bolygónk vadvilágának megközelítőleg a fele veszett el. Most újabb aggasztó adatok láttak napvilágot: egy új elemzés szerint a század végére a ma élő fajok 50 százaléka fog kipusztulni.

Az adatokat biológusok, természetvédők és közgazdászok ismertették egy Vatikánban megrendezett konferencián, melynek címe “Hogyan mentsük meg a természet világát, melytől függünk?” volt. Kissé furcsának tűnhet, hogy épp a katolikus egyház központjában tartották meg az ülést, de korábban már kiderült, hogy Ferenc pápa rendkívül fontosnak tartja, hogy a hívők megóvják a környezetet a klímaváltozástól és az ember pusztításától.

Ahogy a Pápai Tudományos Akadémia fogalmazott:

A világ élő szövete kicsúszik az ujjaink közül, anélkül, hogy különösebb aggodalmat mutatnánk.

2015-ös enciklikájában – azaz a püspökökhöz szóló körlevelében – Ferenc pápa már leírta, hogy a természet rombolása és az éghajlat megváltoztatása nem csupán Istennel szembeni, de magunk elleni bűn is. A levélben egy egész szakaszt szentelt a környezetszennyezésnek és a klímaváltozásnak.

Mióta élet van a bolygónkon – azaz az elmúlt nagyjából 3,7 milliárd év alatt – 5 nagy kihalási esemény zajlott le. Ezek közül a legjelentősebb a perm–triász kihalási esemény lehetett, melynek során a bolygó tengeri létformáinak 96, míg a szárazföldi gerincesek 70 százaléka tűnhetett el. A legutolsó, nagyjából 65 millió évvel ezelőtti esemény a dinoszauruszok bukásához és az emlősök felemelkedéséhez vezetett.

Manapság a szakértők egy része úgy gondolja, újabb, hatodik nagy kihalási eseményt következhet be az életünk során. A mostani azonban más, mint a többi volt, hiszen nem csupán a geológiai és éghajlati aktivitás generálja.

Az új eseményt mi, emberek okozzuk.

Az, hogy időnként eltűnnek bizonyos fajok, teljesen természetes folyamat – becslések szerint évente nagyjából 5 faj pusztul ki. Az erdők tömeges kivágásával, a levegő súlyos szennyezésével és a tengerek kirablásával azonban az éves természetes kihalási szám több ezerszeresére nőtt.

A biológusok úgy gondolják, hogy amennyiben semmi sem változik, és az ember generálta éghajlatváltozás továbbra is fakitermeléssel, bányászattal és egyéb veszélyes tevékenységekkel párosul, akkor komoly kihívásokkal nézhet szembe a földi élet.

A becslések szerint a ma a bolygón élő fajok fele a nem túl távoli jövőben a túlélésért fog küzdeni. A jelenség nem csak olyan emblematikus állatokat fog érinteni, mint amilyenek a tigrisek és a pandák, hanem növényeket, mikroorganizmusokat és gombákat is.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik