Tudomány

Az ókori agyagedények valami furcsaságot árulnak el a Föld mágneses mezejéről

A régmúlt idők uralkodói gyakran nyomatták bele egyedi pecsétjeiket az agyagedényekbe. Kutatók egy csoportja úgy véli, ezen jelek elemzésével, valamint az agyag sajátos tulajdonságainak köszönhetően feltérképezhetik, hogyan változott bolygónk mágneses mezeje a Krisztus előtti első évezred folyamán.

A Föld mágneses mezeje bizonyos időszakonként megváltozik, a szakértők pedig úgy gondolják, akár a mi életünkben is megtörténhet egy ilyen átalakulás. A jövő megismeréséhez azonban először a múltat kell megérteni. Sajnos a kutatók napjainkban még nem tudnak semmi biztosat mondani az elmúlt évezredek változásairól, mivel az elemzésekhez eddig használt technikák vagy túl újak, vagy túl pontatlanok.

Egy új, jeruzsálemi agyagedényeken elvégzett analízis viszont most meglehetősen megbízható képet adhat egy 600 éves periódusról.

Az ókori Júdea királyságában az edények fülére olyan pecséteket nyomtak, melyek egy-egy uralkodó egyedi jeleit tartalmazták. A lenyomatok aszerint változtak, hogy éppen ki volt a király, így ezen pecsétek tanulmányozásával pontosan meg lehet állapítani az adott fazekak korát.

Lisa Tauxe, a Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója kollégáival elvégzett új vizsgálatában ezt a tényt, illetve az edények anyagának sajátos tulajdonságát használta fel ahhoz, hogy megvizsgálja a korszak mágneses mezejének változásait. Az agyag ugyanis megőrzi annak a mágneses mezőnek a nyomát, melyben kiégették.

A forró és lágy agyagban a mágneses részecskék a mező hatására elrendeződnek. Minél erősebb a mágneses hatás, a részecskék annál inkább egyenes vonalat vesznek fel. Az edények megdermedése után viszont ezek az érzékeny részecskék fogságba esnek, így jegyezve fel az őket befolyásoló mágneses mező erejét és irányát.

Új tanulmányukban a szakértők arról számolnak be, hogy sikerült feltérképezniük a 2 800-2 200 évvel ezelőtti Júdea mágneses mezejét. Mivel a királyság az ókorban viszonylag kicsi volt, nem jelent problémát, hogy egy-egy edényt nem a kiégetésének helyén találtak meg, a távolságok elhanyagolhatóak.

Az elemzés kimutatta, hogy a korszakban az érintett régióban a Föld mágneses mezeje határozottan meggyengült.

A jelenség annyira látványos volt, hogy a kutatók úgy vélik, a változás világszerte jelentkezhetett, és akár a pólusok mozgásával is kapcsolatban állhatott.

A legjelentősebb gyengülés az űrben érzékelhető mezőben 27 százalékos volt, és 31 éven át tartott a Krisztus előtti 8. században. Ezt megelőzően azonban a mező erősség a mai kétszerese is lehetett. Ilyen elképesztő változásra utaló bizonyítékok korábban is kerültek elő a Közel-Keletről, a megbízhatatlan kormeghatározás miatt azonban sokan vitatták ezen leletek hitelességét.

A legtöbb korábbi kutatásban kihívást jelentett az edények eredetének precíz meghatározása. A korszak Júdeájának adminisztrációs pecsétjei azonban igen pontosak, így felbecsülhetetlen forrást biztosítanak a kutatóknak.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik