Tudomány

Gandalf miniatűr kalapját viseli az új amőbafaj

24.hu
24.hu

2017. 02. 10. 11:08

Egy nemrég felfedezett amőba héja épp úgy néz ki, mint a Gyűrűk ura híres mágusának kalapja. A faj ezért az Arcella gandalfi tudományos nevet kapta.
Korábban a témában:

Daniel J. G. Lahr, a São Paulo-i Egyetem zoológusa és a felfedezésről beszámoló tanulmány szerzője szerint meglehetősen nehéz korábban ismeretlen amőbafajt találni, mivel az élőlények nagyon aprók, és nem kutatják őket túl széles körben.

Az amőbák igen változatos formájú egysejtű élőlények, a most azonosított faj azonban héja alakjának köszönhetően így is kifejezetten egyedi.

Lahr azután kezdte el keresni az új faj nyomait, hogy jelentéseket kapott arról, hogy sikerült azonosítani az amőba darabjait a brazil Minas Gerais, Tocantins, Paraná és Amapá államok, illetve Rio de Janeiro édesvizeiben. A kutató szerint viszont az ezeken a területeken megtalált egyedek annyira parányiak voltak, hogy lehetetlen volt megvizsgálni az anatómiájukat, és eldönteni, hogy ismeretlen fajhoz tartoznak-e.

Lahr azonban segítséget kapott Jordana de Carvalho e Férestől, aki biológusként dolgozik egy környezetvédelmi tanácsadó cégnél. A szakértőnek egy 180 amőbafaj mintáját tartalmazó gyűjteménye van, az élőlényeket Rio de Janeiro területén szedték össze. Egy másik gyűjteménye Amapából származó amőbákat tartalmaz.

A két szakember így más egyetemek kutatóival együtt vizsgálta tovább az új fajt, sikerült izolálniuk az élőlényt a mintától, elvégezték a szükséges vizsgálatokat, sőt, még felvételeket is sikerült készíteniük az élőlényről.

Az elemzés végén kiderült, hogy az A. gandalfi héjának alakja igen különleges az Arcella nemzetségben – ebbe a csoportba tartozik a legtöbb héjas amőba, melyek mocsarakban, vizes és nedves talajban élnek.

Minek a kalap?

Az A. gandalfi “kalapja” mindössze 81 mikrométer átmérőjű és 71 mikrométer magas, színe a világos sárgától a barnáig változhat. Apró mérete ellenére az élőlény igen nagynak számít az egysejtűek, és különösen az Arcellák közt – a több mint 200 ide sorolható faj nagy része ugyanis fele ekkora.

Lahr szerint az új amőba egyedül Dél-Amerikában fordul elő. A kutatók úgy gondolják, az egysejtű annyira egyedi, hogy zászlóshajó fajjá is válhat – azaz környezetét szimbolizáló élőlénnyé.

Az egyedi megjelenés ellenére a szakértők egyelőre nem tudják, hogy a héjas amőbák, és így az új faj is, mégis mire használják a héjukat. Egyesek úgy gondolják, a testrész egyfajta páncél lehet, ezzel viszont ellentmondásos, hogy héjuk maradványait rendszeresen találják meg apró ragadozókban.

Lahr ezért úgy véli, a héj sokkal inkább a kiszáradás ellen védhet. A szakértő szerint a testrészen belül az amőbák képesek nedves mikrokörnyezetet kialakítani, mikor az őket körülvevő közeg túl száraz.

Az sem lehetetlen, hogy a héj az UV-sugárzás feltartóztatására is alkalmas, hiszen rengeteg napfény éri az amőbákat, a veszélyes sugárzás kivédésére azonban nincsenek olyan eszközeik, mint a több sejtből felépülő organizmusoknak.

A most azonosított faj nem az egyetlen élőlény, melyet fantasy karakterről neveztek el. 2016-ban például egy pók- és egy rákfaj is a Harry Potter szereplőire utaló nevet kapott.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.