Tudomány

Gandalf miniatűr kalapját viseli az új amőbafaj

Egy nemrég felfedezett amőba héja épp úgy néz ki, mint a Gyűrűk ura híres mágusának kalapja. A faj ezért az Arcella gandalfi tudományos nevet kapta.

Daniel J. G. Lahr, a São Paulo-i Egyetem zoológusa és a felfedezésről beszámoló tanulmány szerzője szerint meglehetősen nehéz korábban ismeretlen amőbafajt találni, mivel az élőlények nagyon aprók, és nem kutatják őket túl széles körben.

Az amőbák igen változatos formájú egysejtű élőlények, a most azonosított faj azonban héja alakjának köszönhetően így is kifejezetten egyedi.

Lahr azután kezdte el keresni az új faj nyomait, hogy jelentéseket kapott arról, hogy sikerült azonosítani az amőba darabjait a brazil Minas Gerais, Tocantins, Paraná és Amapá államok, illetve Rio de Janeiro édesvizeiben. A kutató szerint viszont az ezeken a területeken megtalált egyedek annyira parányiak voltak, hogy lehetetlen volt megvizsgálni az anatómiájukat, és eldönteni, hogy ismeretlen fajhoz tartoznak-e.

Lahr azonban segítséget kapott Jordana de Carvalho e Férestől, aki biológusként dolgozik egy környezetvédelmi tanácsadó cégnél. A szakértőnek egy 180 amőbafaj mintáját tartalmazó gyűjteménye van, az élőlényeket Rio de Janeiro területén szedték össze. Egy másik gyűjteménye Amapából származó amőbákat tartalmaz.

A két szakember így más egyetemek kutatóival együtt vizsgálta tovább az új fajt, sikerült izolálniuk az élőlényt a mintától, elvégezték a szükséges vizsgálatokat, sőt, még felvételeket is sikerült készíteniük az élőlényről.

Az elemzés végén kiderült, hogy az A. gandalfi héjának alakja igen különleges az Arcella nemzetségben – ebbe a csoportba tartozik a legtöbb héjas amőba, melyek mocsarakban, vizes és nedves talajban élnek.

Minek a kalap?

Az A. gandalfi “kalapja” mindössze 81 mikrométer átmérőjű és 71 mikrométer magas, színe a világos sárgától a barnáig változhat. Apró mérete ellenére az élőlény igen nagynak számít az egysejtűek, és különösen az Arcellák közt – a több mint 200 ide sorolható faj nagy része ugyanis fele ekkora.

Lahr szerint az új amőba egyedül Dél-Amerikában fordul elő. A kutatók úgy gondolják, az egysejtű annyira egyedi, hogy zászlóshajó fajjá is válhat – azaz környezetét szimbolizáló élőlénnyé.

Az egyedi megjelenés ellenére a szakértők egyelőre nem tudják, hogy a héjas amőbák, és így az új faj is, mégis mire használják a héjukat. Egyesek úgy gondolják, a testrész egyfajta páncél lehet, ezzel viszont ellentmondásos, hogy héjuk maradványait rendszeresen találják meg apró ragadozókban.

Lahr ezért úgy véli, a héj sokkal inkább a kiszáradás ellen védhet. A szakértő szerint a testrészen belül az amőbák képesek nedves mikrokörnyezetet kialakítani, mikor az őket körülvevő közeg túl száraz.

Az sem lehetetlen, hogy a héj az UV-sugárzás feltartóztatására is alkalmas, hiszen rengeteg napfény éri az amőbákat, a veszélyes sugárzás kivédésére azonban nincsenek olyan eszközeik, mint a több sejtből felépülő organizmusoknak.

A most azonosított faj nem az egyetlen élőlény, melyet fantasy karakterről neveztek el. 2016-ban például egy pók- és egy rákfaj is a Harry Potter szereplőire utaló nevet kapott.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik