Tudomány

Új típusú fekete lyukat találtak

24.hu
24.hu

2017. 02. 09. 16:20

A szakértők eddig két típust ismertek, igaz, egy harmadik csoport létezését sem zárták ki.
Korábban a témában:

Az eddig ismert fekete lyukakat két csoportba lehet besorolni. Az egyik típusba a kisebb, csillagtömegű objektumok tartoznak, melyek a Nap tömegénél néhányszor nagyobbak; a másikba pedig a szupermasszív fekete lyukak, melyek csillagunknál több milliószor, vagy milliárdszor nehezebbek.

A csillagászok már korábban is úgy gondolták, hogy kell lenniük köztes tömegű objektumoknak is, melyeknek tömege Napunkénál 100-10 000-szer nagyobb. Ilyen fekete lyuk létezéséről szilárd bizonyíték eddig még nem került elő, egészen mostanáig.

A héten ugyanis kutatók egy csoportja bejelentette, hogy köztes tömegű fekete lyukat talált a 47 Tucanae nevű gömbhalmaz belsejében.

Bulent Kiziltan, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ szakértője szerint vizsgálatuk célja az volt, hogy megtalálják a fekete lyukak hiányzó láncszemét.

Ezek lehetnek azok az ősi magok, melyek a galaxisok középpontjában ma látható szörnyetegekké nőnek

 – tette hozzá a kutató.

47 Tucanae – más néven NGC 104 vagy Caldwell 106 – egy bolygónktól nagyjából 13 400 fényévre található gömbhalmaz. A megközelítőleg 10 milliárd éves, 120 fényév átmérőjű csoportosulás a Tukán csillagképben helyezkedik el, és nagyjából 1 millió csillag otthona. A 47 Tucanae-ben körülbelül két tucat pulzár – azaz gyorsan forgó neutroncsillag – is kering, ezen égitestek az új vizsgálat fontos célpontjai voltak.

A gömbhalmaz belsejében található fekete lyukat eddig nem sikerült megtalálni. Az ilyen objektumokat általában úgy lehet azonosítani, hogy felmérik a körülöttük örvényló forró anyagból kibocsátott röntgensugarak nyomait. A módszer azonban csak akkor működik, ha az érintett fekete lyuk aktívan nyeli el a környezetében lévő gázokat. Mivel a 47 Tucanae középpontjában nincs gáz, az esetlegesen ott található fekete lyukat ezzel a technikával nem tudják felfedezni.

Egy másik lehetőség az objektumok környezetükre gyakorolt hatásának vizsgálata. A Tejút középpontjában elhelyezkedő fekete lyuk például igen különleges viselkedésre bírja rá a mellette található csillagokat. Az infravörös megfigyelések ki is mutatták, hogy galaxisunk centrumában néhány égitest egy láthatatlan, hatalmas tömegvonzású objektum körül kering. A 47 Tucanae középpontja azonban igen zsúfolt, így nem lehet egyesével megfigyelni a csillagok mozgását.

Az új elemzésben éppen ezért nem egy-egy égitest, hanem több objektum általános keringését elemezték. Mivel a 47 Tucanae nagyon sűrű, a nehezebb csillagok a centruma felé süllyednek. Egy köztes tömegű fekete lyuk elviekben úgy működik, mint egy galaktikus kanál, amely megkavarja a fazekat, így a csillagok nagyobb sebességgel és szélesebb pályán kezdenek el mozogni. Ez a jelenség pedig már mérhető.

Az égitestek keringését bemutató számítógépes szimulációkat a csillagok látható fényével összehasonlítva a kutatók arra jutottak, elegendő bizonyítékot találtak a gravitációs “keverésre”.

A csillagászok azonban egyéb nyomokat is azonosítottak. A csapat a pulzárok egyedi rádiójeleit is felmérte, ezek arra utalnak, hogy a maradványcsillagok az elvárásokhoz képest messzebb vannak a gömbhalmaz középpontjától. Ez is alátámasztja a centrumban található köztes tömegű fekete lyukra vonatkozó elméletet.

A bizonyítékok alapján a Tucanae belsejében egy Napnál nagyjából 2 200-szor nehezebb fekete lyuk van.

Mivel ez az objektum meglehetősen sokáig bujkált a tudósok szeme elől, nem lehetetlen, hogy számtalan ilyen fekete lyukat tartogat még az univerzum. Megtalálásukhoz a mostani vizsgálatban felhasznált adatokhoz hasonló információkra lesz szükség.

(Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.