Tudomány

Lenyűgöző viking sírt találtak Skóciában

A magas társadalmi státuszú katonát nagyjából 1 000 éve temették el egy hajóban. A sírból rengeteg páratlan lelet, így egy hatalmas kard és egy széles pengéjű fejsze is előkerült.

A férfi nyughelyét a Skócia nyugati részén található Swordle-öbölnél fedezték fel, igen messze Skandináviától. A sírból skandináv, ír és skót eredetű tárgyak kerültek elő. A szakértők szerint a páratlan lelet segíthet megérteni, hogy miként éltek a nyugat-skóciai emberek a 10. században.

Oliver Harris, a Leicesteri Egyetem kutatója és a felfedezésről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint a sír tárgyai rámutattak: szoros kapcsolat volt a korabeli Skandinávia és Írország közt. A szakértő hozzátette, a maradványok elemzésével az itt eltemetett férfi étrendjére is következtetni tudtak.

A szakértők még 2011-ben fedezték fel a nyughelyet az Ardnamurchan-félszigeten. A kutatókat lenyűgözte az innen előkerült fegyverek sokszínűsége: egy kardot, egy fejszét, egy lándzsát, illetve egy pajzsot is megtaláltak a sírban.

A nyughelyben ezeken kívül a mára elkorhadt hajót összefogó 213 fémszegecset, illetve a főzéshez, a munkához, a földműveléshez és az élelem előállításához használt tárgyakat is felfedeztek. A lelőhely ráadásul igen közel volt egy újkőkori sírhalomhoz, melynek köveit a szakértők szerint a viking sír elkészítéséhez is felhasználhatták.

Viking sír Kép: Pieta Greaves/AOC Archaeology
Viking sír Kép: Pieta Greaves/AOC Archaeology

Harris úgy gondolja, az ardnamurchani temetési hajó a maga nemében páratlan, hiszen az Egyesült Királyság szárazföldi területén még egyetlen ép viking hajósírt sem tártak fel. A kutató szerint a felfedezés kiegészíti a korabeli temetkezési szokásokról kialakított tudományos képet.

A sírban egy pajzsdudort, egy norvégiai eredetű köszörűkövet, elkövesedett textil- és famaradványokat, illetve egy rézötvözetes gyűrűs csapot is megtaláltak, melyet valószínűleg a temetési köpeny rögzítéséhez használtak. A férfi fogának izotópos elemzése azt is felfedte, hogy a harcos Skandinávia területén nőtt fel.

Az utóbbi időben viszonylag sok viking emlék került elő. 2016 szeptemberében például egy jó állapotú kardot fedeztek fel, teljesen véletlenül.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik