Tudomány

A fekete humor a magas intelligencia jele lehet

Vannak, akik úgy gondolják, a fekete humort csak a rossz emberek szerethetik. Egy új kutatás azonban egészen mást bizonyít.

Egy, a Cognitive Processingben megjelent tanulmány szerint a fekete humor szeretete a magas IQ egyik jele lehet.

Bécsi Orvostudományi Egyetem szakértői által vezetett kutatásban 156 ember vett részt, akiknek átlagéletkora 33 év volt. Az alanyok közt vegyesen voltak különböző végzettséggel rendelkező férfiak és nők. A résztvevőknek először egy verbális és nonverbális gondolkodást is felmérő IQ-tesztet kellett kitöltenie, majd 12 rajzot kellett megnézniük, melyeket a híres német karikaturista, Uli Stein alkotott. Az alanyokat ezután megkérték, hogy reagáljanak a meglehetősen “gonosz” rajzokra.

Az egyik képen egy pár volt látható egy orvosi rendelőben – a pár női tagja terhes volt. A rajzon a szakember a következőt mondta a fiataloknak:

Először is, a jó hír: a gyermekük mindig fog parkolóhelyet találni magának.

A karikatúrák ilyen és ehhez hasonló poénokat tartalmaztak.

Hogy a fekete humor gyakran jár a melankolikus hajlammal, régóta tudják a szakértők. Azt viszont eddig nem sikerült kimutatni, hogy az efféle viccek szeretete akár a magasabb kognitív funkciókkal is összefüggésben állhat.

Az új tanulmány azonban felfedte a kapcsolatot. Azok ugyanis, akik megértették és értékelték is a viccet, sokkal jobban teljesítettek az IQ-teszten, viszont az általános agressziót és a negatív hangulatokat mérő felmérésen alacsonyabb eredményeket értek el. Az elemzés azt is felfedte, hogy a fekete humor kedvelői általában magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek.

Azok, akik kifejezetten utálták a vicceket, átlagos intelligenciájúak voltak, viszont igen “jól” teljesítettek az agresszivitás és a rosszkedv tesztjén. Azok, akik közepesen értékelték az efféle humort, szintén átlagos értéket értek el az IQ-teszten, viszont kevésbé voltak agresszívek és többnyire pozitívan látták a világot.

A kutatás lényege az, hogy rámutatott: a fekete humor igen összetett. Bár a halál és a rokkantság sok ember számára kifejezetten elkeserítő, az, ha valaki képes lehámozni a körítést és felfedezni a jó nyelvi felépítést, a magas szintű kognitív feldolgozás jele lehet.

Szóval, ha az ember nevet a gonosz vicceken, abból nem feltétlenül következik, hogy ő maga is rossz. Lehet, hogy egész egyszerűen jobbak a szellemi képességei az átlagosnál.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik