Tudomány

Vajon tényleg olyan okosak a pszichopaták?

Manipulatív, érzéketlen és intelligens. A legtöbb ember valahogy így jellemezné a pszichopatákat. De vajon a személyiségzavarral küzdők valóban olyan okosak, mint ahogy sokan gondolják? Egy új kutatás szerint a válasz egy egyértelmű nem.
Korábban a témában:

A pszichopaták átlagon feletti szellemi képességeiről kialakult képet bizonyára erősítették azok a hollywoodi alkotások, melyekben személyiségzavaros gonosztevők a központi figurák. Gondoljunk csak Hannibal Lecter illedelmes, intelligens és megnyerő, de mégis igen könyörtelen és tisztességtelen alakjára. A kannibál pszichiáter figurája olyannyira komoly hatással volt a pszichopátia hétköznapi megítélésére, hogy a tudósok a jelenséget Hannibal Lecter-mítosznak nevezték el.

A személyiségzavaros egyének szellemi képességéről alkotott tudományos kép azonban egyáltalán nem stabil. A pszichopaták viselkedésének és általános jellemzőinek kutatása során az intelligencia mindig is egy igen vitatott faktor volt.

A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a személyiségzavaros betegek képességeinek vizsgálata már a kezdetektől fogva hibás volt, mivel az elemzések során elsősorban a társadalom művelt középső és felső osztályainak alanyaira fókuszáltak.

Éppen azért a tény mellett, hogy a pszichopaták valóban manipulatívok és rendelkeznek egyfajta felületes bájjal, az is elterjedt, hogy intelligenciájuk jóval átlagon felüli. De egy új, Olga Sanchez de Ribera, a Cambridge-i Egyetem kutatójának főszerzősége alatt megjelent tanulmány szerint a rendellenességgel küzdők valójában semmivel sem okosabbak a többségnél. Sőt, éppenséggel valamivel az átlag alatt teljesítettek a teszteken.

A publikáció 97 korábbi kutatás metaanalízésével született meg, amelyek mind a pszichopaták intelligenciájával foglalkoztak. A vizsgálatban több mint 9 000 alany vett részt – egy részük sikeres karriert futott be, mások viszont börtönben ültek. Az elemzések kimutatták, hogy azok, akik a pszichopátiás vonások felmérésén magasabb eredményeket értek el, az IQ-teszteken rosszabbul teljesítettek. A szakértők szerint ez apró, de annál jelentősebb összefüggés.

A tanulmányban a kutatók megjegyzik, hogy az intelligencia és a pszichopátia számtalan módon párosulhat, sőt, arra is van bizonyíték, hogy a rendellenességnek alosztályai is vannak. Az eredmények arra utalnak, hogy léteznek primer és szekunder pszichopaták – a két csoport közt a különbség az lehet, hogy mennyire képesek gátolni a viselkedésüket. A tudósok úgy gondolják, nem kizárható, hogy az intelligencia szintje is változik aszerint, hogy az érintett beteg melyik osztályba sorolható.

A pszichopatákról alkotott kép változása nem csupán a tudományos és civil megítélésükre lehet hatással. Nem lehetetlen, hogy a viselkedésük alaposabb megértése az igazságszolgáltatásban is változást eredményez majd.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó mutasd mind

Csodák történtek a Felházban

Március 15-én nagyszabású záróalkalmat rendezett a Tüskecsarnokban az Orbán Gáspár nevével fémjelzett keresztény mozgalom. A folytatásról kérdeztünk felházasokat és az egyik vezetőt. Videó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.