Afghan National Army (ANA) Commandos with the 207th Kandak are on a routine patrol on April 12 2009 in Gulistan district Farah province.(CJSOTF-A photo by Spc. Joseph A. Wilson.)
Tudomány

Lebomló lőszert fejlesztene az amerikai hadsereg

24.hu
24.hu

2017. 01. 12. 14:47

A tömeges fegyverhasználat olyan problémákat is eredményez, melyekre az ember elsőre talán nem is gondol. Az amerikai hadsereg például a világ számos pontján gyakorlatozik és harcol, a lő- és csataterek megtisztítása azonban nem egyszerű feladat, így az elhasznált hüvelyek és lövedékek sok helyen szanaszét hevernek a földön.
Korábban a témában:

A fémből és egyéb anyagokból készült lőszerek igen nehezen bomlanak le, rozsdásodnak, és bár külön-külön nem jelentenek nagy veszélyt, nagy tömegben viszont már komoly környezetszennyező hatást váltanak ki.

Az amerikai Védelmi Minisztérium éppen ezért úgy döntött, kezdeni kell valamit a jelenséggel.

A minisztérium arra kérte a szakértőket, hogy hozzanak létre lebomló, de mégis hatékony töltényeket.

A tervek szerint a lőszerekbe olyan növényi magokat helyeznének, melyek semlegesítik a töltények talaj és talajvizet szennyező hatásait.

Hogy az új típusú lőszerek milyen anyagból készülhetnek, még kérdéses. Kézenfekvő lenne valamilyen kemény, de viszonylag gyorsan lebomló műanyagot létrehozni – az ötlet egyáltalán nem újdonság, hiszen 2015-ben már kifejlesztettek hasonló anyagot, melyből palackokat gyártottak.

A minisztérium felhívására a hadsereg mérnöki és fejlesztési központjának szakemberei már létre is hoztak, és el is kezdtek tesztelni egy új típusú magot, amely a lebomló anyagba ültetve képes kikelni. A magot genetikailag úgy módosították, hogy csak azután kezdjen el kicsírázni, hogy már hosszú hónapokat töltött a földbe ágyazódva.

A különböző pályázatok február 8-ig érkezhetnek be a minisztériumhoz. Ezután a kiválasztott fejlesztőknek egy háromlépcsős szűrési folyamaton kell átesniük.

Első körben 40-120 milliméter átmérőjű lőszereket fognak létrehozni – ezek meglehetősen nagy, a tüzérség és a harckocsizók által használt tölteteket jelentenek. A pályázat ezen szakaszában arra is lesz lehetőség, hogy a pályázók bemutassák az általuk kifejlesztett lebomló anyag egyéb felhasználási módjait.

A második fázisban a tömeggyártás megtervezése, illetve a megfelelő mennyiségű prototípus elkészítése lesz a cél – a létrehozott lőszereket a kormány ballisztikus tesztek alá fogja vetni. Az utolsó körben a pályázóknak a hadsereg lőszergyártóival egyeztetve azt kell kidolgoznia, hogy az új töltényeket miként lehet majd bevezetni.

A minisztérium elvárása az, hogy a lőszerekből kikelő növények képesek legyenek semlegesíteni a töltények szennyező anyagait, illetve, hogy táplálékot biztosítsanak a helyi élővilágnak. A javaslat szerint a magokból olyan növényeknek kell kifejlődnie, melyek elfogyasztása nem károsítja az állatok szervezetét.

Elég furcsa belegondolni, hogy amennyiben a lebomló lőszereket valóban sikerül kifejleszteni, akkor a jövő csataterein valósággal burjánzani fognak a növények.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.