Tudomány

Ébred a Skynet, jönnek az önműködő fegyverek

Csak idő kérdése, hogy ha lelőnek mondjuk egy utasszállítót, az egyértelműen szándékos cselekedetnek legyen minősítve, és ne maradjanak nyitott kérdések.

A maguktól működésbe lépő, emberi élet kioltására alkalmas szerkezetek már eddig is az eldurvult konfliktusok részét képezték, hiszen elég csak a taposóaknákra, időzített bombákra gondolni, ugyanakkor senki nem gondolt rájuk úgy, mint robotokra. Azóta viszont vannak olyan katonai eszközök, amelyekben robotpilóta, vagy valamilyen szintű mesterséges intelligencia segíti a működést – de vajon segíti? Az Arizona State University Global Security Initiative az Elon Muskhoz köthető Future of Life Institute segítségével végzett egy kis felmérést a már most is rendelkezésre álló, önműködő fegyverek frontján. A kérdés az volt, hogy mi történik, ha ezek a szerkezetek nem tudják, miként hoznak döntést az emberek, ám mégis arra jutnak, hogy a humán tényezőt ki kell iktatni a működésükből.

A Defense One szerint az önműködő fegyverek jelenleg nem az emberek oldalán harcolnak a fegyveres konfliktusokban, hanem helyettesítik őket, és ez különösen a pilóta nélküli légi járművekre (UVA) igaz. Az Amerikai Védelmi Minisztérium egyébként is azon van, hogy olyan harci eszközöket fejlesszen, melyek inkább az emberek helyett, semmint velük harcoljanak, írja Heather M. Roff a jelentésében. Példaként említi az egyszerű önirányító rakétát, amit 1960-ban kezdtek fejleszteni, és bár emberi beavatkozás nélkül repül, de élőerő szükséges a célpont meghatározásához, és az indításhoz. Roff szerint az önműködés nem ezt jelenti, hanem azt, hogy saját maga képes meghatározni, hogy mit támad meg, és mikor.

drone
Julian Herzog, via Wikimedia Commons

Roff kiemeli azt is, hogy bár mostanra igencsak le lett határolva annak az esélye, hogy egy fegyver rosszul választ célpontot, ám példának ott a sajnálatos 2014-es esemény, amikor oroszbarát ukrán területről lelőttek egy Boeing 777-est, és elképzelhető, hogy a rakéta rossz célpontot azonosított, de ne bocsátkozzunk találgatásokba. A lényeg, hogy ezek az eszközök még nem képesek különbséget tenni egy hasonló méretű katonai teherszállító, illetve egy utasszállító között, ebből pedig tragédia lehet. Roff úgy véli, hogy a közeljövőben a célzórendszerek nagyon sokat fognak fejlődni, és a fegyverek nem csak eljutnak a célpontig, hanem ki is tudják választani azt, köszönhetően a számítógépes képfeldolgozásnak, és az új rakétatechnológiáknak.

Ám valóban önműködőek akkor lesznek, ha maguk képesek megválasztani a potenciális célpontot, illetve kivárják, amíg az megjelenik, ám ez elég kemény dió a szakemberek számára, de nem kérdés, hogy idővel eljutunk ide is. A vízió az, hogy a harcterek felett robotok repkednek, szkennelve az alattuk elterülő tájat, és összevetik azzal az adatbázissal, ami a megtámadható célpontokat tartalmazza, majd pedig maguk hoznak döntést, hogy mit lőnek ki. Ám mindez emberi jóváhagyással történne a Pentagon szerint, de józanul gondolkodva egy kiélezett szituációban nem túl valószínű, hogy jó taktika ezzel is késleltetni egy támadást, tehát elképzelhető, hogy ez inkább csak marketingduma, semmint tényleges opció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik