Tudomány

Forza Italia: a mediterrán diéta megvédi az agyat!

Egy új kutatás szerint a mediterrán diéta öregkorban nem csupán a fizikai, de a mentális egészség megőrzésében is segíthet.

A mediterrán diéta meglehetősen egyszerű és szerethető. Az étrend lényege a nagy mennyiségű gyümölcs, zöldség, olívaolaj, bab és a gabonamag, a mérsékelt mennyiségű hal, tejtermékek és bor, illetve a korlátozott vörös- és baromfihús. Az étrendet az 1940-es és 1950-es évek görög, dél-olasz és spanyol konyhája alapján dolgozták ki.

Michelle Luciano, az Edinburghi Egyetem szakértője és az eredményekről beszámoló tanulmány szerzője szerint ahogy az ember öregedik, az agysejtek csökkenésével az agy mérete is zsugorodik, ez pedig a memória és a tanulási képesség romlásához vezet. A kutatás azonban rávilágított: a mediterrán étrend segíthet a folyamat lassításában.

A vizsgálatban 967 skót ember vett részt, az alanyok életkora 70 év körül mozgott. 562, nagyjából 73 éves embernek az agyát is megvizsgálták – az MRI-s elemzéssel az agytérfogatot, a szürkeállomány mennyiségét, illetve az agykéreg vastagságát térképezték fel. Ezen résztvevők közül 401 embert 3 évvel később, 76 évesen ismét megvizsgáltak.

A szakértők ezután az eredményeket azzal hasonlították össze, hogy az alanyok milyen mértékben követték az előírt mediterrán étrendet.

Valamit nagyon tudnak az olaszok

 Az alanyok meglehetősen változatos étkezési szokásokat mutattak, ez pedig az agy minőségén is megmutatkozott. Azok a résztvevők, akik az előírtaknak nem megfelelően táplálkoztak, jóval nagyobb valószínűséggel vesztettek agytérfogatukból.

Azok viszont, akik rendesen követték a diétát, átlagosan feleakkora agytérfogat-csökkenést szenvedtek el, mint amennyi az öregedés során átlagosnak számít.

A diéta ugyanakkor nem volt hatással a szürkeállományra és a kéreg vastagságára.

A kapcsolatok azután is kimutathatóak voltak, hogy a szakértők kizártak bizonyos torzító tényezőket – például a kort, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget vagy az iskolai végzettséget.

A kutatók azt is bebizonyították, hogy a hal- és húsfogyasztás nincs összefüggésben az agyi változásokkal, ez pedig ellentmond a korábbi megállapításoknak.

Elképzelhető, hogy a mediterrán diéta más összetevői felelősek a kapcsolatért, vagy éppenséggel az összes komponens együtt

– állapította meg Luciano. A szakember hozzátette, vizsgálatuk azért volt szerencsésebb a korábbi kutatásokhoz képest, mert az alanyok agyát nem egyetlen időpontban elemezte, a kutatás nyomon követte az agy változásait évek során.

Luciano szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az étrend akár hosszútávú védelmet is biztosíthat az agy negatív módosulásaival szemben. Ennek alátámasztására azonban újabb elemzésekre lesz szükség.

(Via: American Academy of Neurology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik