Tudomány

Csernobil miatt még mindig sugároznak a skandináv rénszarvasok

rénszarvas (rénszarvas, finnország, lappföld, )
rénszarvas (rénszarvas, finnország, lappföld, )
A szörnyű atomkatasztrófának nem várt következményei is lettek a szél miatt: Skandinávia rengeteg céziumot kapott, ami az egész ökoszisztémát szétcsapta. A zuzmókat is, ami rénszarvaseledel.

Szomorú képriportot közölt a Business Insider arról a jelenségről, hogy hiába történt idénhez képest 30 éve a csernobili katasztrófa, még mindig vannak Európának súlyosan radioaktív szeletei. És nem feltétlen Ukrajnában vagy a közelében.

Ugyanis a reaktor felrobbanása után a szélirány miatt Skandinávia felé ment és ott csapódott ki a radioaktív felhő, így az északi államok nagyon sok sugárzó anyagot kaptak. Ez a mai napig befolyásolja a lappok (azaz számik) életét, akik rénszarvasok tenyésztéséből, tereléséből, feldolgozásából élnek.

Azonban maguk az állatok is radioaktívak a mai napig.

Amos Chapple fotós látogatta meg a norvégiai Snasa faluban élő rénszarvasgazdákat. Errefelé mintegy 700 gramm cézium 137-es izotóp érte el a földet, ami súlyosan radioaktív lett. Ez beépült az ökoszisztémába, megmérgezte a folyókat, tavakat, erdőket, növényeket, bogyókat, vadállatokat. A zúzmók sem úszták meg, pedig ezek a rénszarvasok kedvenc eledelei.

Ezek a zúzmók a levegőből veszik fel a tápanyagot, így felvették a céziumot is.

A számik/lappok 9000 éve élnek a rénszarvasokból, mellettük, körülöttük, értük. Ez az ősi életmód hirtelen ért véget 1986-ban. Ekkor megmérték a húsuk sugárzását, ami túl magasnak bizonyult, megtiltották a rénszarvas húsának fogyasztását. A számik el is engedték a csordáikat, vissza a természetbe.

Manapság már a felére csökkent a sugárzás, de a zúzmók még mindig sokszor erősen radioaktívak. Sok számi lakos a mai napig csak azért is eszik rénszarvashúst, az ő sugárterhelésüket évente vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik