Tudomány

Látványos videón a Föld szén-dioxidban fürdő légköre

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 12. 19. 10:01

Már-már pszichedelikus látványt nyújt a kevergő széndioxid.

A NASA műholdas méréseket használ annak érdekében, hogy szén-dioxid méréseket végezzen, és ha már van egy halom adata, akkor ezekből készített egy háromdimenziós modellel szemléltető videót, mely megmutatja, hogy az üvegházgáz miként mocorog a Föld légkörében.

Az adatok a NASA OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) nevű műholdjától származnak, melyet 2014-ben lőttek fel, és azóta is a CO2 szintet vizsgálja a különböző régiókban. A videón látható folyamatok egyévnyi gyűjtögetés adatait ölelik fel, melyeket 2014 szeptemberétől 2015 szeptemberéig szerzett be a műhold, és a NASA ezeket kombinálta az adott időszakra vonatkozó időjárási modellekkel, végeredményként pedig megszületett az alábbi videó:

Szív, sűrít, gyújt, kipufog

A szén-dioxid hatalmas mennyiségben kerül a légkörbe az elégetett fosszilis üzemanyagokból, és meglehetősen gyorsan melegíti azt. Kutatók szerint az emberi kibocsátás ötven százaléka az atmoszférában kerül, 25 százalék abszorbeálódik az óceánban, és 25 százalék a növényzetben, és jelenleg azt próbálják meg kitalálni, hogy az ökoszisztéma mennyit köt meg.

Az, hogy a szén-dioxid mozgását 3D ábrán láthatjuk, hatalmas segítség a klímakutatók számára, mert így több fontos kérdésre is választ kaphatnak.

Igyekszünk olyan eszközöket létrehozni, melyekkel pontos képet kapunk arról, hogy mi történik a légkörben. Még mindig hosszú út áll előttünk, de ez egy nagyon fontos és szükséges lépés ahhoz, hogy megértsük a szén-dioxid láncot

– mondta Lesley Ott, szén-ciklus tudós. Nekünk, hétköznapi halandóknak talán nem mond annyit az, amit a filmen látunk, de még így is lenyűgöző, ahogy áramlik a gáz a légkörben.

Forrás: TheVerge

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.