Tudomány

Nem is hinnéd, mi lesz a zsírral, ha lefogysz

Szakértők valami teljesen új elmélettel álltak elő, de már előre félünk, hogy ez ismét félrevezeti majd a fogyi-ipar ötletembereit.

Hatalmas divatja van mostanság a diétának, és rengeteg irányzat üti egymást a kizárólagosságért, ám van, amit ennek ellenére nagyon kevesen tudnak, mégpedig az, hogy valójában hová tűnnek a kilók. Mármint fizikailag. Mert ugye az odáig rendben van, hogy ha kitartóan edzünk és helyesen táplálkozunk, akkor “ég a zsír”, de ugyebár anyag nem vész el, csak átalakul, szóval hová is lesz az, ami eddig a nadrágszíjat nyomta?

Néhány úgy gondolják, a zsírból energia lesz, mások szerint hő, míg olyanok is akadnak, akiknek meggyőződésük, hogy átalakul izommá. Sőt, olyan elképzelések is akadnak, melyek szerint a zsírszövetet soha nem veszítjük el (ha már megszereztük), csak összezsugorodik, amennyiben nekilátunk elégetni.

Andrew Brown a University of New South Wales munkatársa, és Ruben Meerman, ausztrál televíziós és fizikus azonban olyasmit állít, amit eddig még nem nagyon hallhattunk, mert szerintük fogyás közben egyszerűen
kilélegezzük a zsírt.A felesleges szénhidrátot és fehérjét kémiai vegyületekké, trigliceridekké alakítja a szervezet, melyek szenet, hidrogént és oxigént tartalmaznak, tárolásuk pedig zsírsejtekben történik. Súlyvesztés közben azonban tulajdonképpen triglicerid-bontás történik, ami a zsírsejtek felszabadítását jelenti, de mindezt számokban is ki lehet fejezni.

Nem is hinnéd, mi lesz a zsírral, ha lefogysz 1

10 kilogramm emberi zsír elvesztése 29 kilogramm oxigén belégzését igényli, illetve 28 kilogramm széndioxid, és 11 kg víz előállításával jár, ami nem más, mint a zsír anyagcsere-folyamata .

Nem meglepő a tudatlanság és a zavar a fogyás anyagcseréjét illetően. A helyes válasz az, hogy a fogyáskor széndioxidként leheljük ki a zsírt

– írta Brown egy sajtóközleményben. Kollégájával kiszámolták azt is, hogy 10 kilogramm zsír esetében 8,4 kilogramm a kilélegzett széndioxid, így tulajdonképpen a fogyásnál a tüdő az elsődleges kiválasztószerv. A maradék 1,6 kilogrammból pedig víz lesz, amely vizelettel, széklettel, izzadsággal, könnyekkel, és egyéb testnedvekkel távozik a szervezetből.

De mielőtt bárki ráállna valami olyan csodálatosan hangzó új diétára, miszerint “lélegezz többet a gyönyörű alakért”, vagy “lihegd magad soványra”, szögezzük le: a kilégzés csak a folyamat vége, de ahhoz, hogy a fogyás meginduljon, nekünk kell tenni.

Forrás: IFLScience

Ajánlott videó

Olvasói sztorik