Tudomány

Tinilányok lőhetik fel az első afrikai műholdat

16-17 éves lányok minden erejüket bevetve dolgoznak azon, hogy Afrika élelmiszerellátása biztosabb legyen.

Habár Afrikának vélhetően nem az űrprogram az első számú problémája, azét nem szabad azt hinni, hogy arrafelé senki nem foglalkozik a tudománnyal, hiszen néhány fiatal megpróbálja bebizonyítani, hogy az ő munkájuk nyomán juthat ki a Föld légköréből az első afrikai műhold.

Sőt, erre már 2017. májusában sor kerülhet, köszönhetően a STEM (tudomány, technológia, mérnökiség, matematika) programnak, melynek keretein belül néhány iskolás leányzó is ezen dolgozik. A Dél-Afrikában lévő Western Cape Province-ban készült fotón közülük láthatunk hármat: Ayesha Salie-t, Sesam Mngqengqiswat, és Bhanekazi Tandwat.

afrika-urprogram
Fotó: Karl Schoemaker

A CNN cikke szerint a lányok hiába mindössze 16-17 évesek, hatalmas ambíciókkal rendelkeznek, melynek többek között része
az első magánműhold űrbe juttatása, ami majd a magasból vizsgálja a kontinens mezőgazdaságát, különös tekintettel az így előállítható élelmiszerek mennyiségére.

Afrika mostanság egyébként is kicsit jobban ráfeküdt az űrprogramra, így például a Square Kilometer Array célja, hogy a világ legnagyobb teleszkópját megépítve a mélyűrből is hasznos információkat szerezzenek.

A műhold által nyert adatok segítségével meghatározhatjuk, és előrejelezhetjük Afrika jövőben várható problémáit. Ahol a gazdasági növényeink növekednek, ahová több fát tudunk ültetni, ott nyomon tudjuk majd követni a fejlődést. De rengeteg erdőtüzünk és áradásunk is van, amiről nem kapunk információt időben

– mondják a lányok, akik szerint az űrből figyelve a területet, könnyebben meg lehet előzni a katasztrófákat. A program a MEDO (Meta Economic Development Organization) része, melybe besegít a Morehead State University is a tengerentúlról.

afrika-urprogram_2
Fotó: John Spaull/Scidev.net

Maroknyi ambíció

A jelenleg 14 fős lánycsapatot a Cape Peninsula University of Technology mérnökei oktatják, remélve, hogy több hölgy is csatlakozik a későbbiekben, ám ez nem befolyásolja a 2017. májusára tervezett kilövést.

Arra számítunk, hogy a programból megbízható, jól használható adatokat nyerhetünk. Dél-Afrikában már számos katasztrofális árvizet és aszályt megéltünk, ami nagyon rosszul érintette a gazdákat. Az űrprogram egy új terület Afrika számára, de azt gondolom, a segítségével pozitív változást érhetünk el a gazdaságunk területén.

– mondta Mngqengqiswa, aki lelkes híve a programnak, és azt reméli, édesanyja is büszke lehet rá, aki egyedül neveli. Apróság, de fontos lehet, hogy az űrutazás elmúlt félévszázados történelmében nem szerepel fekete afrikai, aki kijutott az űrbe. Talán majd a lányok közül valaki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik