Tudomány

Így vonulnak a Titán fellegei

24.hu
24.hu

2016. 11. 08. 17:29

A vonuló felhők látványa általában igen megnyugtató. Egészen más a helyzet azonban, ha a Titán metánfelhőiről van szó.
Korábban a témában:

A NASA közelmúltban megjelent videója a Cassini felvételei alapján készült. Az űrszonda 11 órán át fotózta a Szaturnusz legnagyobb holdjának felszínét, október 29-én és 30-án. A fényképek húsz percenként készültek, ezek felhasználásával jött létre a metánfelhők vonulását bemutató videó.

A képeken a légköri áramlatok mellett bizonyos felszíni formák is jól kirajzolódnak, így a szénhidrogén tavak és tengerek is.

A NASA szerint a felvételeken látható legjelentősebb felhőcsíkok a 49. és 55. északi szélességi kör közt helyezkednek el. Míg az általános fellegrégió tevékenysége tartós volt a megfigyelés alatt, addig bizonyos leszakadó felhők igen változékonyan jelentek meg, majd tűntek el. Ezek a fellegek a becslések alapján 7-10 méter per szekundumos sebességgel haladtak.

A videón emellett olyan kisebb metánrétegek is láthatóak, melyek jóval lassabbak, 1-2 métert tesznek meg másodpercenként. Ezek a fellegek az északi tavak, a Neagh Lacus és Punga Mare közelében találhatók. 

A felvételek is bizonyítják azt az elképzelést, hogy a Titán éghajlatáról korábban kialakított kép nem pontos – a felhőaktivitás ugyanis jóval kisebb volt az elvártakhoz képest.  Ez azt jelenti, hogy a hatalmas hold váltakozó időjárásáról szóló elméletek igen hiányosak.

A tervek szerint a Cassini még 2017 őszéig vizsgálja majd a Titánt. Ekkor az űrszonda bele fog merülni a Szaturnusz légkörébe, hogy végleg megsemmisüljön.

(Via: Gizmodo)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.