Tudomány

Így vonulnak a Titán fellegei

A vonuló felhők látványa általában igen megnyugtató. Egészen más a helyzet azonban, ha a Titán metánfelhőiről van szó.

A NASA közelmúltban megjelent videója a Cassini felvételei alapján készült. Az űrszonda 11 órán át fotózta a Szaturnusz legnagyobb holdjának felszínét, október 29-én és 30-án. A fényképek húsz percenként készültek, ezek felhasználásával jött létre a metánfelhők vonulását bemutató videó.

A képeken a légköri áramlatok mellett bizonyos felszíni formák is jól kirajzolódnak, így a szénhidrogén tavak és tengerek is.

A NASA szerint a felvételeken látható legjelentősebb felhőcsíkok a 49. és 55. északi szélességi kör közt helyezkednek el. Míg az általános fellegrégió tevékenysége tartós volt a megfigyelés alatt, addig bizonyos leszakadó felhők igen változékonyan jelentek meg, majd tűntek el. Ezek a fellegek a becslések alapján 7-10 méter per szekundumos sebességgel haladtak.

A videón emellett olyan kisebb metánrétegek is láthatóak, melyek jóval lassabbak, 1-2 métert tesznek meg másodpercenként. Ezek a fellegek az északi tavak, a Neagh Lacus és Punga Mare közelében találhatók. 

A felvételek is bizonyítják azt az elképzelést, hogy a Titán éghajlatáról korábban kialakított kép nem pontos – a felhőaktivitás ugyanis jóval kisebb volt az elvártakhoz képest.  Ez azt jelenti, hogy a hatalmas hold váltakozó időjárásáról szóló elméletek igen hiányosak.

A tervek szerint a Cassini még 2017 őszéig vizsgálja majd a Titánt. Ekkor az űrszonda bele fog merülni a Szaturnusz légkörébe, hogy végleg megsemmisüljön.

(Via: Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik