Tudomány
This NASA image obtained October 31, 2014 shows a near-infrared, color mosaic from NASA's Cassini spacecraft showing the sun glinting off of Titan's north polar seas. While Cassini has captured, separately, views of the polar seas  and the sun glinting off of them  in the past, this is the first time both have been seen together in the same view.The sunglint, also called a specular reflection, is the bright area near the 11 o'clock position at upper left. This mirror-like reflection, known as the specular point, is in the south of Titan's largest sea, Kraken Mare, just north of an island archipelago separating two separate parts of the sea. The view was acquired during Cassini's August 21, 2014, flyby of Titan, also referred to as "T104" by the Cassini team. The view contains real color information, although it is not the natural color the human eye would see. Here, red in the image corresponds to 5.0 microns, green to 2.0 microns, and blue to 1.3 microns. These wavelengths correspond to atmospheric windows through which Titan's surface is visible. The unaided human eye would see nothing but haze. AFP PHOTO/NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/U. of Idaho/HANDOUT  =  RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO /NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/U. of Idaho"/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS/ Ė NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS /  = / AFP / NASA / Handout

Több mint három kilométer magas a Titán „Mount Everestje”

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 19:42

A NASA csütörtökön, a texasi The Woodlandsban rendezett 47. Lunar and Planetary Science Conference-en újabb érdekességekkel rukkolt elő a Titánnal kapcsolatban. A Szaturnusz legnagyobb holdját a Cassini űrszonda térképezte fel. A nagy teljesítményű radarral készült felvételek szerint a Titán legmagasabb hegye a Mithrim Montes néven ismert hármas hegyvonulat egyik 3337 méter magas tagja.
A Cassini űrszonda alaposan feltérképezte a Szaturnusz legnagyobb holdját.

A NASA csütörtökön, a texasi The Woodlandsban rendezett 47. Lunar and Planetary Science Conference-en újabb érdekességekkel rukkolt elő a Titánnal kapcsolatban. A Szaturnusz legnagyobb holdját a Cassini űrszonda térképezte fel.

A nagy teljesítményű radarral készült felvételek szerint a Titán legmagasabb hegye a Mithrim Montes néven ismert hármas hegyvonulat egyik 3337 méter magas tagja.

Nagyon valószínű, hogy ennél magasabb csúcsot már nem találunk a holdon

– jelentette ki Stephen Wall, a NASA Cassini-teamjének kutatója.

Fotó: NASA
A Mithrim Montes hegycsoport (Fotó: NASA)

A Titánon több 3000 méternél magasabb hegyet is találtak, többségüket az egyenlítő környékén. A tudósok eredetileg azért akarták részletesen is feltérképezni a domborzatot, hogy megtalálják azokat a geológiai törésvonalakat, ahol aktív kéregmozgások lehetnek.

Mint minden felfedezőt, minket is nagyon érdekelnek egy újonnan feltérképezett hold legmagasabb és legalacsonyabb pontjai. De ebben az esetben ezek a felszíni formák a Titán evolúciójáról is sokat elárulhatnak

– magyarázta Jani Radebaugh, a Cassini radarképeit elemző csoportjának egyik tagja.

A Földön a hegyek és hegyvonulatok többségét az aktív kéregmozgások hozták létre. Ezeket a csúcsokat aztán folyamatosan koptatja az erózió: a szél, a csapadék és a vízfolyások.

A Cassini adatai szerint ezek a természeti erők a Titánon is működnek: a Szaturnusz holdján is van csapadék és vannak folyók, amelyek erodálják a talajt. Igaz, jóval lassabban, mint a Földön – tekintve, hogy a Titán tízszer akkora távolságra van a Naptól, mint a bolygónk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.