Tudomány

Több mint három kilométer magas a Titán „Mount Everestje”

A Cassini űrszonda alaposan feltérképezte a Szaturnusz legnagyobb holdját.

A NASA csütörtökön, a texasi The Woodlandsban rendezett 47. Lunar and Planetary Science Conference-en újabb érdekességekkel rukkolt elő a Titánnal kapcsolatban. A Szaturnusz legnagyobb holdját a Cassini űrszonda térképezte fel.

A nagy teljesítményű radarral készült felvételek szerint a Titán legmagasabb hegye a Mithrim Montes néven ismert hármas hegyvonulat egyik 3337 méter magas tagja.

Nagyon valószínű, hogy ennél magasabb csúcsot már nem találunk a holdon

– jelentette ki Stephen Wall, a NASA Cassini-teamjének kutatója.

Fotó: NASA
A Mithrim Montes hegycsoport (Fotó: NASA)

A Titánon több 3000 méternél magasabb hegyet is találtak, többségüket az egyenlítő környékén. A tudósok eredetileg azért akarták részletesen is feltérképezni a domborzatot, hogy megtalálják azokat a geológiai törésvonalakat, ahol aktív kéregmozgások lehetnek.

Mint minden felfedezőt, minket is nagyon érdekelnek egy újonnan feltérképezett hold legmagasabb és legalacsonyabb pontjai. De ebben az esetben ezek a felszíni formák a Titán evolúciójáról is sokat elárulhatnak

– magyarázta Jani Radebaugh, a Cassini radarképeit elemző csoportjának egyik tagja.

A Földön a hegyek és hegyvonulatok többségét az aktív kéregmozgások hozták létre. Ezeket a csúcsokat aztán folyamatosan koptatja az erózió: a szél, a csapadék és a vízfolyások.

A Cassini adatai szerint ezek a természeti erők a Titánon is működnek: a Szaturnusz holdján is van csapadék és vannak folyók, amelyek erodálják a talajt. Igaz, jóval lassabban, mint a Földön – tekintve, hogy a Titán tízszer akkora távolságra van a Naptól, mint a bolygónk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik