Tudomány

A fülbemászó számok mind egyformák – állítja a tudomány

Vannak olyan dalok, melyektől egyszerűen nem tud megszabadulni az ember. Úgy tűnik, ezek a számok sokban hasonlítanak egymásra.

Kelly Jakubowski, a Durham Egyetem kutatója új tanulmányában azokat a tényezőket mutatja be, melyek egy számot fülbemászóvá tesznek. Ilyen a gyorsabb tempó, az ismétlések, a váratlan szünetek, illetve a hasonló dallamvilág.

A kutatásban a 3 000 résztvevőnek egy online kérdőívet kellett kitöltenie 2010-2013 közt. A felmérésben az alanyoknak meg kellett adniuk egy számot, amely legutóbb megragadt a fejükben. Emellett annak a dalnak a címét is le kellett írniuk, amelyet a leggyakrabban hallanak a gondolataikban. A kutatás alapján a leginkább fülbemászó dalok a “Bad Romance” Lady Gagától, illetve Kylie Minogue “Can’t Get You Out of My Head”-je.

Miután elkészült a lista, a kutatók az érintett számok felépítését olyan dalokkal hasonlították össze, melyek kevésbé népszerűek, de nagyjából azonos időben jelentek meg. A szakértők arra jutottak, hogy a fülbemászó számoknak vannak olyan egyedi tulajdonságai, melyek alapján élesen elkülönülnek a többi nótától.

Az egyik ilyen tényező a dallamvilág. A kutatók szerint sok népszerű számban hallható, hogy a verze vagy a refrén első szava emelkedő hangmagasságú, míg a második ereszkedő. Ez hallható a Maroon 5 “Moves Like Jagger” című dalának bevezető részénél is – igaz, ott szavak helyett gitárral játsszák el a dallamot.

Egy másik jellemző a számokban található váratlan szünet és kiszámíthatatlan ugrás, illetve azok az ismétlések, amelyekre a hallgató is számít. A The Knack-féle “My Sharona”-ban is hallható egy ilyen váratlan szünet, emellett a Deep Purpple “Smoke on the Water” című számának bevezető részében, vagy a már említett “Bad Romance” refrénjében is van a jellegzetes késleltetésből.

Jakubowskiék szerencsére nem csak a fülbemászó dalok egyediségeit mutatták be, hanem a módszert is, ahogy ki lehet azokat verni a fejünkből. A számok felejtésére jó technika a dal végighallgatása, vagy egy másik zene felelevenítése, esetleg lejátszása. A legegyszerűbb azonban az, ha az ember szándékosan nem gondol az érintett számra, hagyva, hogy az eltűnjön a gondolataiból.

Érdemes lehet megjegyezni a fenti technikák valamelyikét, mert következik a 10 legfülbemászóbb angol nyelvű dal listája:

  • “Bad Romance” (Lady Gaga)
  • “Can’t Get You Out of My Head” (Kylie Minogue)
  • “Don’t Stop Believin'” (Journey)
  • “Somebody That I Used to Know” (Gotye)
  • “Moves Like Jagger” (Maroon 5)
  • “California Gurls” (Katy Perry)
  • “Bohemian Rhapsody” (Queen)
  • “Alejandro” (Lady Gaga)
  • “Poker Face” (Lady Gaga)

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik