Tudomány

Tudományos eszközökkel keresik a tökéletes videojátékot

videojáték (Array)
videojáték (Array)
A GUESS egy ingyenes eszköz, melynek segítségével a játékosok visszajelzéseket küldhetnek a fejlesztőknek és a kutatóknak azzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek az adott programmal.

Nem kérdés, hogy a 21. századra hatalmas lett az érdeklődés a videojátékok iránt. Évente akár 1 000 új programot is piacra dobnak, az Egyesült Államokban pedig 23,5 milliárd dolláros bevétel származott tavaly az ilyen termékekből. A gamerek véleménye éppen ezért egyre fontosabbá válik.

Bár léteznek fórumok, melyeken a felhasználók visszajelzéseket küldhetnek a fejlesztőknek és a kiadóknak, továbbra sincs konszenzus arról, hogy milyen is a jó játék. Egy új eszköz, a Game User Experience Satisfaction Scale, azaz GUESS azonban megoldást kínál.

Az applikáció fejlesztői, Mikki H. Phan és Barbara S. Chaparro a Wichita Állami Egyetemről, valamint  Joseph R. Keebler az Embry-Riddle Repüléstechnikai Egyetemről mind az emberi tényező kutatásával foglalkoznak. Átfogó, többfázisú tanulmányukban egy kérdőívet használtak fel, melyben több, mint 450 ismert játékot kellett kiértékelnie a nagyjából 600 alanynak.

A kutatók arra jutottak, hogy a GUESS-t gyakorlatilag bármilyen tapasztalattal rendelkező játékos igénybe veheti, a hobbifelhasználótól egészen a hivatásos “kockáig”. A szakértők célja az, hogy minél többféle emberhez juttassák el a programot, így szerezve minél nagyobb rálátást a játékokra.

A különböző műfajok értékelésére a szakértők kilenc skálát hoztak létre, melyek a következők:

  1. Használhatóság/játszhatóság
  2. Elbeszélések
  3. Játék közbeni elmélyülés
  4. Élvezet
  5. Kreatív szabadság
  6. Hangzás
  7. Személyes kielégülés
  8. Szociális kapcsolatok
  9. Vizuális esztétika

Phan és kollégái most azon dolgoznak, hogy még több adatot gyűjtsenek, és ezzel alátámasszák a GUESS sokrétűségét és hasznosságát. A kutatók éppen ezért a szélesebb közönség számára is elérhetővé teszik az eszközt, ezzel alapozva meg a játékok minőségének standard mérését.

Az alkalmazás új változatát úgy készítették el, hogy az szabadon terjeszthető legyen, mind adathordozókon, mind online. Az egyetlen kikötés annyi, hogy a régebbi felhasználók a GUESS-t eredeti állapotában és kreditjével juttassák el az újakhoz. A kérés mögött az állhat, hogy sokkal megbízhatóbb adatok születnek, ha a játékosok egységes felületen értékelik a programokat.

A játékkutatásban tehát bárki részt vehet, kiértékelve kedvelt, vagy éppen gyűlölt videojátékait.

(Via: News Wise)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik