Tudomány

Igen közel járt a Földhöz a pár napja még ismeretlen aszteroida

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 14:02

Egy eddig ismeretlen, kisméretű aszteroida húzott el a Föld mellett november 2-án, órákkal azután, hogy a kutatók egyáltalán érzékelték volna.
Korábban a témában:

A Minor Planet Center jelentése alapján a 2016 VA nevű aszteroida november 2-án éjszaka fél kettő körül száguldott el a bolygónk mellett, nagyjából 77 ezer kilométerre. Hogy érzékeltessük, mennyire kényelmetlenül közel volt hozzánk: a Hold Földtől mért távolsága nagyjából 384 400 km.

Az objektum a becslések alapján 7-22 méter átmérőjű lehet, és nagyjából 77 ezer kilométer per órával száguldott, amikor elhaladt mellettünk.

Az égitestet mindössze egy nappal korábban fedezte fel az arizonai Mount Lemmon Survey. A jelenség azonban egyáltalán nem egyedi. Hasonló esetek már korábban is történtek, és minden bizonnyal a jövőben is fognak, hiszen a Nap körül keringő és a Földhöz is közel lévő aszteroidák több millióan lehetnek, a kutatók viszont eddig csak 15 ezret fedeztek fel.

Az egyik leghíresebb hasonló jelenség a 2013-as oroszországi meteoresemény volt. 2013 februárjában egy nagyjából 17 méter átmérőjű meteor robbant fel Cseljabinszk felett, erős fény- és hanghatás kíséretében. A detonációt erős lökéshullám kísérte, melytől komoly anyagi károk keletkeztek, a betört ablakok üvegszilánkjai ráadásul mintegy 1 200 embert meg is sebesítettek.

A meteor darabjai végül a felszínbe csapódtak, a Richter-skála szerinti 2,7-es földrengést okozva. Később több ilyen töredéket is sikerült megtalálni – a legnagyobb egy 650 kilogrammos darab volt.

Az égitestet korábban nem ismerte a tudomány, mivel kis mérete miatt szinte lehetetlen volt érzékelni. Bár az objektum így is komoly károkat okozzon, ahhoz, hogy az egész emberiség veszélybe kerüljön, ennél jóval nagyobb aszteroida kellene: egy nagyjából 1 kilométer átmérőjű szikla. Egy ekkora meteort azonban már egészen biztosan sikerülne korábban kiszúrni.

A mostani égitest elemzése alapján a szakértők megállapították, hogy a 2016 VA 10 és fél hónap alatt kerüli meg a Napot, egy sokkal elliptikusabb pályán, mint amilyen a Földé. A becslések alapján az aszteroida legközelebb 0,43 csillagászati egységre (CsE) közelíti meg a Napot, míg keringése során a legtávolabb 1,4 CsE-re lehet – egy egység a Föld-Nap átlagos távolságával, azaz nagyjából 150 millió kilométerrel egyenlő.

Idén egyébként nem ez az első alkalom, amikor korábban ismeretlen égitest száguldott el mellettünk: augusztus végén és szeptember elején is felkereste a Földet egy-egy aszteroida.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.