Tudomány

Nagyon durva növekedés jöhet a mellrákok számában

24.hu
24.hu

2016. 11. 02. 13:03

A daganatos betegségek – főként az emlőrák – okozta elhalálozás meredek növekedésére figyelmeztetett két tanulmány, amelyek szerint évente mintegy 5,5 millió nő halhat meg a betegségben 2030-ra a 2012-es 3,5 millióval szemben.

Ez mintegy 60 százalékos növekedés lesz 15 év alatt az Amerikai Ráktársaság (ACS) szakértőinek elemzése szerint, amelyet kedden mutattak be a párizsi World Cancer Congress nevű nemzetközi konferencián. A tanácskozáson a világ 110 országából mintegy 3500 rákkutató, egészségügyi szakember vett részt.

Ahogy a világ lakossága nő és öregszik, a szegény és közepes fejlettségű országokban a nők körében fogják szedni legtöbb áldozatukat a daganatos betegségek, amelyek többsége megelőzhető lenne – közölte a tanulmány ismertetésekor Sally Cowal, az ACS alelnöke, aki a főbb kockázati tényezők között nevezte meg a fizikai inaktivitást, a helytelen táplálkozást és az elhízást.

Hatalmas ugrás

A The Lancet orvostudományi folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint csupán az emlőrákkal diagnosztizáltak száma megkétszereződik, és el fogja érni az évi 3,2 milliót 2030-ra a 2015-ben diagnosztizált 1,7 millióhoz képest.

A méhnyakrákos estek száma legkevesebb 25 százalékkal hétszázezerre nő 2030-ig főként az alacsonyan és közepesen fejlett országokban.

Minden hetedik nő ma daganatos betegségben veszti életét, ez a legmagasabb arányú elhalálozási ok a szív-és érrendszeri megbetegedések után. Mellrákban 2012-ben több mint 521 ezer nő halt meg világszerte, tüdőrákban több mint 491 ezer ember vesztette életét – olvasható a tanulmányban.

Megelőzhető

A leghalálosabb négy rákbetegség – a mell, a vastagbél-, a tüdő- és a méhnyakrák – megelőzhető lenne, korai felfedezésével sikeresebben kezelhető. A szegényebb országokban, ahol jóval kevesebb rákbetegséget diagnosztizálnak, mint a fejlett államokban, ugyanakkor jóval nagyobb csoport hal meg ebben a betegségben.

A méhnyakrák megelőzhető lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni oltással és méhnyakrák-szűréssel. A Londoni King’s College egyetem szakemberei által készített tanulmány szerint az alacsony és közepesen fejlett országokban egy alap rákszűrőprogram az egészségügyi kiadások három százalékából megvalósítható lenne.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.