Tudomány

Itt a magyarázat, hogy miért lógunk az edzőteremből

Van mentség a lustaságra, de csak akkor, ha olyan korban élünk, ahol az oroszlán kerget. Szóval valójában nincs mentség.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a mozgás jó, ám ettől függetlenül nagyon kevesen vannak, akik mégis rendszeresen edzenek. Olyanok viszont annál többen, akik elkezdenek kocogni, ám néhány hét, vagy esetleg hónap múlva mégis abbahagyják, mindenféle nevetséges indokkal. Így elég sokan azt mondják, hogy inkább elmennek egy edzőterembe, mert ott muszáj megcsinálniuk a gyakorlatokat, míg futni nem biztos, hogy kimennek az ajtón, de azért ez sem olyan egyszerű.

A Harvarde Magazine-ban megjelent egy cikk Jonathan Shaw interpretálásában, aki Daniel Lieberman, a Harvard evolúciós biológusára hivatkozva azt mondja, a lustaság nem hiba, sokkal inkább emberi tulajdonság, ami az evolúció során alakult ki. Egy olyan világban ugyanis, ahol kevés volt a táplálék, az emberek nem ugráltak csak úgy, hiszen az felesleges kalóriaégetést vont maga után, ezért őseink inkább pihengettek, amennyire lehetett annak érdekében, hogy energiát takarítsanak meg. Ugyanakkor mégis sokkal többet mozogtak nálunk, hiszen állatokat üldöztek, vagy éppen ragadozók elől menekültek, de mindezt csupán azért tették, mert muszáj volt nekik.

lazy people

Ugyanakkor csak otthon ülni sem túl egészséges úgy, hogy közben elegendő energiát tudunk a szervezetünkbe juttatni, hiszen mint az látható is, előbb-utóbb elhízáshoz vezet a dolog, és olyankor a betegségek is könnyebben jönnek. Arról nem is beszélve, hogy Lieberman szerint az emberi test olyan, hogy mivel alapvetően elkerülhetetlen a testmozgás, így erre van optimalizálva. Ám ha valaki csak otthon lárváskodik, akkor az izmok sorvadnak és a csontok regenerációja is lassabb lesz, mert az évmilliók során az evolúció úgy alakított ki minket, hogy az időszakos mozgás miatt amikor csak lehet, spóroljunk az energiával. Ennek a mechanizmusnak azokban az időszakokban keresendőek a gyökerei, amikor nem volt mit enni, ám mivel ez a modern ember életében nem nagyon fordul elő, komoly következményekkel lehet számolni.

Az emberi történelemben korábban nem nagyon volt megvalósítható, hogy valaki egész nap csak otthon üljön, és meg se mozduljon, mostanság azonban például a home office kapcsán simán megvalósulhat egy ilyen állapot. Ennek eredménye pedig az, hogy a szívbetegségek, cukorbetegség, csontritkulás és egyéb kórok könnyebben találják meg az egyént, amire egyébként az is rásegít, hogy a modern orvostudomány a legtöbb esetben a tüneteket kezeli, és nem a kiváltó okot szünteti meg. A lényeg tehát az, hogy alapvetően senki nem hibáztatható a lustaságáért, hiszen őseink csak akkor futottak, ha az oroszlán meg akarta enni őket, és erre egy nagyvárosban csekély az esély, de ettől függetlenül igenis fel kell emelni a valagunk, és ki kell menni futni, vagy be az edzőterembe.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik