Tudomány

Probléma lehet bizonyos homeopátiás szerekkel, melyeket fogzáskor használnak

A homeopátiás tabletták és gélek elvileg azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a csecsemőknél jelentkező fogzási fájdalmakat. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal most azonban vizsgálódni kezdett, mert a termékek állítólag rohamokat és egyéb rendellenességeket váltanak ki.

Janet Woodcock, a hivatal igazgatója arra kérte a szülőket és gondviselőket, hogy ne adjanak a gyermekeknek a szerekből, inkább kérjék ki egészségügyi szakemberek véleményét.

A homeopátia egy alternatív gyógymód, melynek célja az ember egészének, így a test és a lélek állapotának a felmérése. A homeopátiás gyógyítók a vizsgálat után a betegeknek olyan csökkentett mennyiségű szereket adnak, melyek az egészséges embernél a páciens tüneteihez hasonló problémákat váltanak ki.

2014-ben az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóközpont nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a szerek hatékonyak lennének a vizsgált 68 betegség bármelyikénél. A közelmúltban Paul Glasziou, a Bond Egyetem bizonyítékalapú orvoslással foglalkozó kutatója a homeopátiát egyenesen “terápiás zsákutcának” nevezte.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal még nem vizsgáltatta meg saját szakértőivel az ilyen gyógyszerek hatékonyságát és veszélyességét. A szervezet mindenesetre tett már lépéseket a termékek ellenőrzésére.

A hivatal korábban azt írta, hogy a fogzási fájdalmat csökkentő homeopátiás szerek esetében eddig semmilyen bizonyított gyógyászati hasznot nem sikerült kimutatni. A csoport 2010-ben még egy figyelmeztetést is kiadott a Hyland egyik termékére, amely következetlen mennyiségű belladonnát (nadragulyát), azaz a mérsékelt öv egyik legmérgezőbb növényét tartalmazta.

A Hyland tablettái elvileg csökkentik a fogzáskor jelentkező fájdalmat, ingerlékenységet és álmatlanságot A cég azt állította, hogy a szerek egészen biztosan ártalmatlanok, de természetesen nem tagadták meg az együttműködést a hivatallal. Eközben azonban a CVS Pharmacy gyógyszergyártó cég önkéntesen visszavonta a homeopátiás termékeit – beleértve a Hyland fogzási tablettáját is.

A hivatal mindenesetre erősen ajánlja az orvosi vizsgálatot az olyan gyermeknél, akinél légzési nehézségek, rohamok, letargia, aluszékonyság, izomgyengeség, bőrpír, székrekedés, vizelési vagy mozgási nehézségek jelentkeznek a fogzást kezelő homeopátiás szerek használata után. A szervezet megkezdte a 2010-es figyelmeztetésük óta keletkezett jelentések vizsgálatát is, a tabletták és gélek miatt jelentkező problémák nyomait kutatva.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik