Nagyvilág

Homeopata „gyógyítót” perelt be egy gyászoló apa Spanyolországban

Az autók, mosógépek, televíziók reklámozására és forgalmazására komoly feltételek vonatkoznak, azt viszont bárki hirdetheti, hogy meg tudja gyógyítani a rákot.

Egy gyászoló spanyol apa beperelt egy homeopata „orvost”, aki leukémiás fiát kezelte. Julián Rodríguez azt reméli, hogy az ítélet precedensértékű lesz, és hatására szigorúbb szabályozás alá fog tartozni a Spanyolországban virágzó „alternatív gyógyászat”.

Későn látta be, hogy tévedett

Rodríguez fia 21 éves volt, amikor leukémiát diagnosztizáltak nála. Az orvosok csontvelő-transzplantációt és kemoterápiát javasoltak, de a fiú félt ennek mellékhatásaitól. Ehelyett megkereste José Ramón Llorentét, az „Ortomolekuláris Táplálkozás Spanyolországi Szövetsége” nevű szervezet elnökét, aki azt állította, hogy meg tudja gyógyítani.

Llorente négyezer eurónyi „alternatív gyógyszert” vetetett meg Rodríguezékkel, köztük vitaminokat, gombákat, alkoholos oldatokat. Mario Rodríguez halálát végül bélfertőzés okozta, halálos ágyán már belátta, hogy tévedett.

A homeopata letagadta, hogy azt állította volna, meg tudja gyógyítani a leukémiás fiút. Sőt, azt mondta, hogy Mario Rodríguez a saját hibájából halt meg.

Nincs tudományos alapja

Az apa, Julián Rodríguez azt mondta: szeretné, ha a fiával történtek hatására megváltozna a jogi szabályozás, és korlátoznák az „alternatív gyógymódok” reklámozását és gyakorlását. Kifejtette: az autók, mosógépek vagy televíziók hirdetésére és forgalmazására komoly feltételek vonatkoznak, miközben bárki belefoghat olyan kétes vállalkozásokba, melyekről azt állítja, meg tudja gyógyítani a rákot.

Rodríguez egy szervezetet is alapított „Szövetség a Betegek Védelmére az Áltudományos Terápiákkal Szemben” néven. Szerinte az álgyógymódok az emberek tudáshiányát használják ki. A tudományos alapokkal nem bíró homeopátia Spanyolországban éves szinten hatvanmillió eurós üzlet, a spanyolok 13 százaléka hisz benne.

Tavaly egy hatéves kisfiú halt meg Spanyolországban azért, mert édesanyja, aki egy homeopátiás „klinikán” dolgozik, megtagadta, hogy gyermekét beoltsák diftéria ellen. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik