Tudomány

Ha 1 kilót cipelsz ebben a hátizsákban, az csak 75 deka

Itt egy érdekes újdonság, ami azoknak segít, akiknek a nap végére már leszakad a háta a cipekedéstől.

Amikor egész nap egy csomó iskolai könyvet kell cipelni, vagy a munkahelyre hurcoljuk a dolgainkat, minden dekagramm számít, amit indulás előtt ki tudunk hagyni a hátizsákból. Bár 2016-ot írunk, és a világ szebbik részén már tabletekből, hordozható laptopokból tanulnak a gyerekek, a magyar iskolákba még mindig raklapnyi könyvvel kell bejárkálni. Aztán persze azok sincsenek jó helyzetben, akik a munkahelyükre nem az egykilós, ultrahordozható laptopokkal ingáznak, hanem súlyosabb, régi modellekkel, ami mellé még gyakran bekerül egyéb tömegnövelő is. Aztán a nap végén úgy esik haza a cipekedő, hogy a vállát és a hátát szinte katasztrófa-sújtotta övezetként érzékeli.

Amikor egy átlagos hátizsákba beteszünk valamit és cipelni kezdjük, a hordozott tömegnek többszörösét érezhetjük egy idő után, mivel általában csak két vékony pántra terhelődik mindez, ami vágni és húzni kezdi azt a területet, amivel tartjuk (ez általában a vállunk), és emiatt fájdul meg a hátunk is, mert automatikusan úgy kompenzálunk tartással és izommunkával, hogy ez a testtáj is elfárad.

A Keep Pursuing ezért fejlesztette ki a Zero-G hátizsákokat, amik ugyan a hangzatos cím ellenére nem varázsolják 75 dekássá a belepakolt 1 kilós csomagunkat, de a fenti okfejtés okán nem érezzük sokkal többnek a súlyt, mint amennyi valójában. A hátizsák egy olyan négy pontos felfüggesztést kapott, ami sokkal hatékonyabban oszlatja el a terhelést az emberi testen, ezáltal sehová nem nehezedik túlzott nyomás.

Ha ez nem lenne elég, a gyártó még egy rakás hasznos funkcióval turbózta fel a táskát. Bírja például a vizet, tehát esőben sem ázik nyaflaccá a csomagunk. Ebben egyébként a vízzáró zippzárak is segítenek, amik más, vízhatlan anyagból készült tatyók rákfenéi szoktak lenni. A pántok szintén jól állják az izzadságot, így hosszabb cipekedés után mi se “vizezzük össze” a hátizsákot, amelynek speciális, medencét kímélő kialakítása egyébként a hátunk szellőztetésében is segít.

A hátizsák egy sikeres Kickstarter kampány után már rendelhető kétféle méretben (13 és 15 hüvelykes laptopokhoz, vagy hasonló méretű egyéb tartalomhoz méretezve) 179 dolláros ártól, fekete, kobaltkék vagy szürke kivitelben Köszönjük, tudományos tervezés és modern anyaghasználat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik