Tudomány

A lovakban megvan a képesség, hogy kommunikáljanak velünk

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 14:30

Pár napja megtudhattuk, hogy a galambok egész jól boldogulnak az olvasással, most ideje arról is értesülni, hogy a lovak képesek hasonló feladatok megoldására.
Korábban a témában:

Egy Applied Animal Behaviour Scienceben megjelent új tanulmány azt a kérdést járja körül, hogy miként tanítják a lovakat az ábrákkal történő kommunikációra. Az ilyen információátadás természetesen nem aktuálpolitikai kérdésekről szól, hanem olyan egyszerűbb dolgokról, mint az élőlény alapvető igényei.

A vizsgálatban a szakértők 23 hátaslovat oktattak, melyeket két szomszédos norvégiai istállóban tartottak. Az állatok egy részét korábban díjugratásra képezték ki, míg másokat kocsihúzásra használtak. A lovakat mind úgy nevelték fel, hogy csak bizonyos időszakokban viselhettek pokrócot – szélsőségesen hideg és esős napokon, illetve a reggeli csípős időben.

Miután az állatok megérkeztek a kísérleti helyszínre, három fehérre festett fatáblát mutattak nekik, melyeken más-más szimbólumok voltak. Az egyes formáknak természetesen eltérő jelentése volt, az egyik a pokróc felvételét, a másik a levételét, míg a harmadik a változtatás mellőzését jelentette. Megkezdődött tehát a kondicionálás.

A lovak viszonylag hamar megtanulták, hogy mit fejeznek ki az egyes elemek. A patásokat később arra is megtanították, hogy orrukat használva hogyan kommunikáljanak a táblákkal.

A lovak kommunikációjánál használt szimbólumok. Az elemek jelentése balról jobbra: “pokrócot fel!”, “ne változtass!”, “pokrócot le!”

Nagyjából 11 nappal a tréning megkezdése után a lovak többsége már képes volt az információátadásra. A vizsgálat végén, a 14. napon már minden élőlény tudatosan üzent a gondozóknak, a szimbólumok kiválasztása nem lehetett véletlenszerű – az állatok ugyanis rendszerint a melegben vetették le a takarót, míg a hidegben visszakérték.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lovak kifejezetten motiváltak a tanulásban. A szakértők szerint amikor az élőlények érzékelték, hogy kívánságaikkal kapcsolatban jelzéseket tudnak küldeni, buzgóvá váltak az új képességek elsajátításában.

Egyes példányok még az oktatók figyelmét is igyekeztek minél jobban felkelteni – ezt elsősorban mozgással és hangképzéssel próbálták elérni. Ilyenkor a gondozók sokszor megengedték, hogy az állatok soron kívül is jelezhessék kívánságukat, mely általában a pokróc levételét jelentette. A lovak tehát egyértelműen felismerték, hogy amennyiben melegük van, célravezető “társalgást” kezdeményezni.

Hogy mi lesz a kutatók következő terve, az még kérdéses. Talán érdemes lehet megtanítani a lovakat több, vagy éppem bonyolultabb szimbólumok használatára is.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.