Tudomány

A galambok egész jól boldogulnak az olvasással

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 19. 11:01

A galambok nem csak ahhoz értenek, hogy üljenek a szobrok tetején, illetve jó magasról csináljanak rá a vállunkra, vagy a fejünkre, hanem egyrészt felismerik egymás vezetői képességeit, másrészt – és ez sokkal fontosabb – , egész jól eltájékozódnak a betűk világában is.

A PNAS-ban megjelent tanulmány szerint a galambok nem csak annyit tudnak megtanulni, hogy garatból csipegessék ki a kaját, hanem komolyabb tanulási folyamat után akár a szavakat is megkülönböztetik egymástól. Mindez úgy derült ki, hogy egy 18 darabos állományból a négy legjobb képességű szárnyast kiválasztották, és nyolc hónapos felkészítésnek vetették őket alá, melynek végén megfigyelték, hogy az állatok képesek lettek megkülönböztetni a négybetűs szavaktól az értelmetlen szavaktól.

Ez természetesen az írott szavakra vonatkozik, és a galambok képesek lettek arra, hogy a “very” (nagyon) és a “vrey” (értelmetlen szó) között különbséget tegyenek, és így például a levelekben található elgépelésekre is felfigyelnek. A “kiképzés” végére odáig jutottak, hogy nagyjából 26 és 58 szót tudtak megkülönböztetni egymástól, ami egész szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy sokan elég bamba jószágoknak tartják ezeket. Mindezek tükrében reméljük, hogy a szárnyasok nem lesznek még értelmesebbek, és nem döntenek úgy, hogy olvasási képességeik birtokában netán világuralomra törnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.