Tudomány

A galambok egész jól boldogulnak az olvasással

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 19. 11:01

A galambok nem csak ahhoz értenek, hogy üljenek a szobrok tetején, illetve jó magasról csináljanak rá a vállunkra, vagy a fejünkre, hanem egyrészt felismerik egymás vezetői képességeit, másrészt – és ez sokkal fontosabb – , egész jól eltájékozódnak a betűk világában is.

A PNAS-ban megjelent tanulmány szerint a galambok nem csak annyit tudnak megtanulni, hogy garatból csipegessék ki a kaját, hanem komolyabb tanulási folyamat után akár a szavakat is megkülönböztetik egymástól. Mindez úgy derült ki, hogy egy 18 darabos állományból a négy legjobb képességű szárnyast kiválasztották, és nyolc hónapos felkészítésnek vetették őket alá, melynek végén megfigyelték, hogy az állatok képesek lettek megkülönböztetni a négybetűs szavaktól az értelmetlen szavaktól.

Ez természetesen az írott szavakra vonatkozik, és a galambok képesek lettek arra, hogy a “very” (nagyon) és a “vrey” (értelmetlen szó) között különbséget tegyenek, és így például a levelekben található elgépelésekre is felfigyelnek. A “kiképzés” végére odáig jutottak, hogy nagyjából 26 és 58 szót tudtak megkülönböztetni egymástól, ami egész szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy sokan elég bamba jószágoknak tartják ezeket. Mindezek tükrében reméljük, hogy a szárnyasok nem lesznek még értelmesebbek, és nem döntenek úgy, hogy olvasási képességeik birtokában netán világuralomra törnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.