Tudomány
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A madarak agya az emlősökével is felveszi a versenyt

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 14:29

A madarak bonyolult és fejlett viselkedése évek óta ejti ámulatba a tudósokat. Főleg azért, mert az agyuk aránylag elég kicsi. Talán a legkülönösebbek a varjúfélék, melyek képesek eszközhasználatra, sőt, bizonyos fajok magukat is felismerik a tükörben. Ezeknek az állatoknak az agya átlagosan 15, míg egy csimpánzé 420 gramm - akkor mégis hogyan csinálják?
Korábban a témában:

Egy új kutatás most talán választ adhat a madarak találékonyságának kérdésére. Egy nemzetközi csoport 28 fajt tanulmányozott, és megdöbbenve tapasztalták, hogy

az állatok agya nagyjából kétszer annyi neuront tartalmaz, mint egy azonos nagyságú emlősagy.

A cseh, osztrák és brazil tudósokból álló csapat papagájok, énekesfajok és más madarak példányait boncolta. Céljuk az volt, hogy megbecsüljék az agyban található neuronok mennyiségét.

Az európai szarkát a tudomány az egyik legintelligensebb állatnak tartja. A faj egyedei képesek felismerni magukat a tükörben. Fotó: Wikipédia

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a nagyobb papagájok, valamint a varjúfélék elülső agyában egy igen speciális neuroncsoportosulás található. Az elképzelés szerint a több neuron jobb kognitív képességeket jelent, így a felfedezés rávilágíthat a madarak intelligenciájának okára. Könnyen elképzelhető az is, hogy ezen két madárcsoport akár az emlősöknél is jobb megismerőképességek birtokában van.

A vizsgálat nem csak a madarak viselkedésének megmagyarázása miatt fontos. A kutatás alátámasztja azt az elképzelést is, miszerint a különböző osztályok esetében nem feltétlenül térfogata és szerkezete teszi fejletté az agyat. Az, ha egy élőlény komplexen viselkedik, valószínűleg számtalan tényezőből eredeztethető.

Bár az eredmény hatalmas felfedezés lehet, a szakemberek leszögezték, hogy további vizsgálatokra van szükség a neuronszám és a kognitív képességek közti kapcsolat alátámasztására. Ez azt is jelenti, hogy más madárfajokat is bevonhatnak a kutatásba.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.