Tudomány

Nem vicc: ez egy szúnyogölő lézerágyús minitank

24.hu
24.hu

2016. 09. 15. 11:59

A légycsapók és az irtószerek annyira idejétmúltak. Ez a 21. század, itt az ideje, hogy lézerrel pusztítsuk a vérszívókat. Sőt, inkább egy lézerágyús minitankkal!
Korábban a témában:

A Laser Movable Mosquito Killer Robot, azaz a “Lézeres Mozgatható Szúnyogölő Robot” egyszerre elképesztő és nevetséges.

A szerkezetre a fárasztó szójátékra építő Quill or Capture nevű twitteroldal figyelt fel. A blog a Shephard Media hadiipari online lap perifériáján felbukkanó furcsaságokat kutatja fel.

A rovarölő terminátort egy háztartási robotok lézernavigációjával foglakozó kínai cég, a LeiShen fejlesztette ki. A vállalat mérnökei saját technológiájukat, a takarítórobotoknál használt 2D LIDAIR-t használták fel. Ezt szerelték be egy kisebb, szúnyogok elpusztítására alkalmas lézerágyúval ellátott UGV-be (unmanned ground vehicle-be, azaz “pilóta nélküli fegyvertelen járműbe”).

Bár a LeiShennek még egyetlen darabot sem sikerült eladnia a csodagépből, bíznak benne, hogy bizonyos közintézményekben – például kórházakban és iskolákban -, ahol veszélyesek a szúnyogok által terjesztett betegségek, szükség lehet egy ilyen eszközre. A vállalat szerint napjainkban, a malária és a Zika korszakában, a szúnyogvadászatot is érdemes lehet robotizálni.

A moszkitóölő szerkezet egyébként egy objektumfelismerő és mozgáskövető algoritmussal működik. A négykerekű igazságosztó így azonosítja a szúnyogokat, és szinte azonnal tüzet nyit rájuk. A cég állítása szerint a robot másodpercenként 30-40 rovart tud elpusztítani. Ez meglehetősen elképesztő, mondhatni, lehetetlennek hangzik.

A mai modern hadiiparban használt lézerek ugyanis ennél jóval lassabban dolgoznak. Az amerikai fejlesztéseknek például hosszú másodpercekig tart, mire hatástalanítanak egy drónt. A vállalat állítása mögött az a tény állhat, hogy a szúnyogok lágy szövetén sokkal könnyebben áthatol a lézernyaláb, ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a moszkitók olyan fegyelmezettek legyenek, hogy precíz sorokba rendeződjenek.

A Lézeres Mozgatható Szúnyogölő Robottal tehát akadnak problémák. Ettől függetlenül a kezdeményezés nem ostobaság, hiszek napjainkban egyre több mindent gépesítenek. Kézenfekvő lenne, hogy az egyébként igen veszélyes betegségeket hordozó szúnyogok ellen is új módszerekkel vegyük fel a harcot.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.