Tech

Roboteladók igazítják útba az amerikai áruház vásárlóit

Jönnek a gépek, és elveszik az emberek munkáját, bár ettől még nem kell automatikusan nemet mondani rájuk.

Az emberek kiszámíthatatlanok, és ez igaz a munkahelyi viselkedésükre is. Oké, most nem arra gondolunk, hogy egy évek hosszán át értelmetlen űrlapokat pecsételgető munkavállaló egyszer csak a tűzőgépét keresve odáig hergeli magát, hogy felgyújtja az egész irodaépületet, de tény, hogy például egy forgalmas áruház dolgozói nem tudnak minden nap minden percében ugyanúgy mosolyogva válaszolni a legbutább kérdésekre, vagy elviselni a néhol agresszív vagy türelmetlen vásárlókat.

A lakberendezési cikkeket forgalmazó Lowe’s úgy gondolta, hogy megpróbálkozik az élőmunkát robotokkal kiváltani, akik maguktól teszik a dolgukat és segítik a vevőket, ha azoknak kérdésük van. A LoweBot nevű masinákat a San Josében lévő Fellow Robots gyártja, így a városról már nemcsak azt tudjuk, hogy a közelében található a Coimbra család ültetvénye, hanem azt, hogy van robotgyár is. Az Innovation Labs ügyvezetője, Kyle Nel szerint csak idő kérdése volt, hogy ez a technológia megvalósulhasson, egyébként meg “minden kiskereskedő álma, hogy ne kelljen idegesítő vásárlókkal érintkeznie”.

A robotok több nyelven is beszélnek, és mivel érintőképernyős felülettel rendelkeznek, így keresni is lehet rajtuk, ugyanakkor a velük megoldható feladatok listája még nem olyan hosszú, így leginkább arra alkalmasak, hogy ha éppen pingvines vécédeszkát keresünk, akkor elnavigál ahhoz a polchoz, ahol ezt megtalálhatjuk. Nel szerint a robotok azért is nyújthatnak jó megoldást, mert a vevők kérdéseire azonnal tudják a választ, és nem kell semmilyen alkalmazást sem letölteni.

Az nem került szóba, hogy a robotok alkalmazásával vélhetően meg lehet szabadulni egy-két alkalmazottól is, emellett pedig a gép nem megy betegszabira, nem kel bal lábbal, nem lesz terhes, nem kap infarktust, nem fröccsen szét a targoncás által véletlenül leborított raklapnyi tégla alatt. Vagy ha mégis, nem kell miatta bíróságra járni. Szóval másfajta előnye is van, ha az emberek helyét a gépek veszik át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik