Tudomány

Bush: Amerika szembenézett a Gonosszal

A világ nagyot változott, amikor 2001. szeptember 11-én addig nem látott terrortámadás érte az Amerikai Egyesült Államokat. A terroristák személyszállító repülőgépeket használtak “rakétának”, lerombolták a World Trade Center két tornyát, egyikük a Pentagon épületébe csapódott.

Háború a láthatatlan ellenséggel

Percek alatt csaknem háromezer ember halt meg, a világ közvéleménye dermedt döbbenettel nézte a képsorokat, az Egyesült Államok pedig hadat üzent a terrorizmus ellen. George Walker Bush, az USA 43. elnöke ezt írta naplójába 2011. szeptember 11-én: “Ma került sor a 21. századi Pearl Harborra”.

Ami a meglepetés erejét és az áldozatok számát illette, tökéletes a hasonlat, ám a “hadüzenet” ezen a napon nem egy jól behatárolható hatalomtól érkezett, hanem sötétben bujkáló, rejtőzködő gyilkosoktól. Egyértelmű volt, hogy választ kell adni, és háborút kell indítani a láthatatlan ellenség ellen.

Amerikát nem rendítheti meg

A merényletek után Bush elnök kötelessége volt szólni az amerikaiakhoz. E beszédéből idézünk a National Geographic Világrengető beszédek, amelyek megváltoztatták a világot című könyvéből.

Polgártársaim! Ma egész életformánkat és szabadságunkat súlyos támadás érte több, előre kitervelt terrorista merénylet formájában. […] Mi mindnyájan alig hittünk a szemünknek, amikor láttuk az épületekbe becsapódó repülőgépeket, a hatalmas tüzeket, majd az összeomló tornyokat; a látvány kimondhatatlan bánattal és csendes, elszánt dühvel töltötte el a lelkünket.

Ezeket a tömeges gyilkosságokat azért követték el, hogy hazánkra ráijesszenek és meghátrálásra kényszerítsék. De ebben csalódni fognak, mert a mi országunk erős. Nagy nép mozdult most meg nagy ország védelmére. A terrorista merényletek alapjaiban rengethetik meg a legnagyobb épületeinket, de magának Amerikának az alapjait nem rendíthetik meg.

[…]

Nemzetünk ma szembenézett a Gonosszal, az emberi természet legrosszabb oldalával…

[…]

Már keressük ezeknek a gonosztetteknek a kitervelőit. Hírszerző és rendfenntartó testületeink minden erőforrását arra irányítottam, hogy a felelősöket megtaláljuk és bíróság elé állítsuk. Nem fogunk semmilyen különbséget tenni a merényletet elkövető terroristák és támogatóik között.

[…]

Amerika, barátai és szövetségesei készek egyesülni mindazokkal, akik békét és biztonságot szeretnének ezen a világon, és együttes erővel szeretnénk megnyerni a terrorizmus elleni háborút.

Arra kérek mindenkit, imádkozzék ma este a gyászolókért, az árvákért, akiknek világa hirtelen összeomlott, s mindazokért, akiket megfosztottak biztonságérzetüktől.

[…]

Ezen a napon minden amerikai, legyen bárhol is, egyesül az igazság és a béke vágyában. Egyikünk sem fogja elfeledni ezt a napot, de továbbra is készek vagyunk megvédeni a szabadságot, s mindazt, ami jó és igazságos ezen a földön.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik