Belföld

Colleen Bell 9/11-ről: ez a nap egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben

Szeptember 11. mindig is olyan nap marad, amely egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben, mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete vasárnap az amerikai nagykövetség előtt tartott megemlékezésen.

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon csapódott az American Airlines 11-es járata a World Trade Centerbe, a nap végére csaknem 3 ezren vesztették életüket. Olyan nap ez, amelyben sokan tapasztalták meg az értelmetlen erőszakot, ugyanakkor a hősiességet, odaadást is, mondta Colleen Bell.

Közölte: a megemlékezéssel megerősítik elszántságukat abban, hogy szembenéznek az új és régi kihívásokkal és újra elköteleződnek a közös értékek mellett.

A nagykövet azt is elmondta, hogy 60 rendvédelmi dolgozó, 343 tűzoltó és 8 mentős szolgálatteljesítés közben halt meg, rájuk is emlékeznek ezen a napon.

Pintér Sándor belügyminiszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy szeptember 11. nagy terhet ró az országokra, meg kell akadályozni, hogy megismétlődjön. Össze kell fogni, hogy a terrorszervezetek ne veszélyeztessék a demokráciát.

Hozzátette: a világ demokráciájának méltó választ kell adnia nemzetközi összefogással és a megelőzéshez szükséges jogi háttér biztosításával, az elhárító szolgálatoknak nyomon kell követniük a változásokat, meg kell akadályozniuk a terrorista támadásokat. “A polgárok bizalma, a hősök vére erre kötelez minket” – mondta.

Tollár Tibor országos katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta, olyan ország civil lakosságát támadták meg, amely nem volt háborúban.

Dan Daily nyugalmazott New York-i tűzoltó parancsnok, aki első beavatkozóként a World Trade Centernél teljesített szolgálatot, a rendezvényen elmondta, kiérkezésekor sötét füst gomolygott, vér és por lepte be az embereket. Tűzoltóként apró kézi eszközökkel próbálták menteni az embereket. Bár ő senkit nem talált, 17 ember élve került ki a romok alól. Hangsúlyozta: tizenötezer embert biztonságosan menekítettek ki, ezzel ez lett az eddigi legsikeresebb mentőakció az Egyesült Államok történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik