Tudomány

Egy új kutatás szerint négy zsiráffaj létezik

24.hu
24.hu

2016. 09. 09. 11:28

Úgy tűnik, a zsiráfok mégsem olyan páratlan állatok. Legalábbis abból a szempontból nem, hogy négy fajuk is létezik.
Korábban a témában:

Egy Current Biologyban megjelent tanulmány alapján a zsiráf nem egy egyedülálló faj. A kutatók szerint a nembe négy különböző faj tartozik, melyek genetikailag teljesen eltérően fejlődtek az  évmilliók alatt.

A szakértők által javasolt négy új faj a Giraffa giraffa, azaz a fokföldi zsiráf, a G. tippelskirchi, azaz a maszáj zsiráf, a G. reticulata, vagyis a recés zsiráf, illetve a G. camelopardalis, azaz az északi zsiráf. A tudósok az utóbbinak egy alfaját is leírták, a G. c. camelopardalist, más néven a núbiai zsiráfot.

A kutatók az egyes fajok közti genetikai különbséget a jegesmedvék és a barnamedvék közti eltéréshez hasonlították. Bár valóban van köztük differencia, az mégsem akkora: a két medvefaj képes egymással termékeny utódokat létrehozni. De térjünk vissza a zsiráfokhoz!

Az új rendszerezés magukra az állatokra is óriási hatással lehet, még akkor is, ha alapvetően kevésbé érdekli őket, hogy ezentúl másként tekintünk rájuk. A fajok elkülönítése ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a védelmüket is átgondoljuk, ezzel pedig az egyes populációk megóvása is könnyebbé válhat.

A mostani négy különböző fajjal a természetvédelmi helyzetüket is jobban definiálhatjuk, ugyanakkor ezt hozzá lehet adni a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájához.

– állapította meg Julian Fennessy, a tanulmány vezető szerzője, és a Zsiráfvédelmi Alapítvány egyik létrehozója.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján kihalással fenyegetett fajok szerepelnek. A szervezet igyekszik világszerte felmérni az egyes élőlények helyzetét, a lehető legpontosabban.

A listán jelenleg a zsiráf egyetlen fajként van feltüntetve, viszont további értékeléssel szerepel két alfaj, a Rotschild-zsiráf és a csádzsiráf – mindkettő veszélyeztetettnek tekinthető. A zsiráf, mint faj, ugyanakkor a nem fenyegetett kategóriába került.

Bár az új rendszertani besorolás alapján mindkét veszélyeztetett alfajt a núbiai zsiráf alá sorolnák, ezzel mégis javulhatna az állatok védelmi helyzete.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.