Tudomány

Ha nem kezdünk valamit az éghajlatváltozással, örökre eltűnik ez a kis szőrmók

Az amerikai pocoknyúl mindennapjai nem túl biztonságosak, mivel gyakorlatilag minden, a környezetében előforduló ragadozó kedveli a húsát. Ha ez nem lenne elég, a globális felmelegedés tovább nehezíti az állat életét.

Az amerikai pocoknyúl (Ochotona princeps) kétség kívül a világ egyik legaranyosabb állata. A rágcsálónak viszonylag rövid, puha bundája van, amely így is elképesztően meleg. El is fér rajta a télikabát, Észak-Amerika magasabb hegységeiben ugyanis igen hideg az idő.

A globális felmelegedés következtében azonban változhat a helyzet. Egy új, a Journal of Mammalogyban megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt mára több régóta lakott területéről is eltűnt az élőlény.

Az Észak-Sziklás-hegységi Kutatóközpont munkatársai 3 különböző régióban, összesen 910 területen mérték fel a faj helyzetét 2014-2015. között. Az adatokat később összevetették korábbi tudományos és történelmi feljegyzésekkel.

A kutatók találtak néhány új kolóniát, de az eredmények így is lehangolóak. Gyakorlatilag minden területen megcsappant az egyedszám, ráadásul egyes térségek teljesen el is néptelenedtek. A felmérés alapján Kaliforniában a pocoknyúl populáció 38 százalékkal, míg a Sierra Nevada és a Sziklás-hegység közt található Nagy-medencében 44 százalékkal csökkent .

Bár bizonyos térségekben az állat továbbra is nagy számban fordul elő, ezek az élőhelyek általában elszigeteltek, így sokkal jobban ki vannak téve a felmelegedés veszélyeinek.

Úgy tűnik, a faj nem képes más, eddig lakatlan területeken sem megtelepedni. A utahi Zion Nemzeti Parkhoz komoly reményeket fűztek a kutatók: 2011-ben a park dolgozói feljegyezték, hogy megjelent a környéken a pocoknyúl. Az új vizsgálatban azonban már nem találták meg a rágcsáló nyomait.

Az amerikai pocoknyúl elvesztésével a kontinens valószínűleg nem csak egy rágcsálóval lenne szegényebb, mivel a faj több helyi ragadozónak is fontos táplálékforrás.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik