Tudomány

Ilona, a tolvaj, és Ilona, a szent

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 08. 18. 17:00

Önkényesen kiválasztottunk két Ilonát a történelemből, hogy bemutatásukkal tisztelegjünk az Ilonák előtt augusztus 18-án, nevük napján.
Korábban a témában:

Szent Ilona Nagy Konstantin, az első keresztény római császár édesanyja volt. Fiatalkoráról meglehetősen keveset tudunk: 250 körül születhetett, feltehetően a bithiniai Drepanum városban – ezt onnan feltételezik, hogy az uralkodó később minden bizonnyal édesanyja tiszteletére nevezte át a várost Helenopolisznak, vagyis “Ilonavárosnak”.

Egyszerű családból származott, egy vendéglős lányaként hozzáment Constantinus Clorushoz. Amikor a férfi 305-ben a Nyugatrómai Birodalom császára lett, eltaszította magától, hogy egy sokkal előkelőbb családból származó asszonyt vegyen feleségül. A trónon viszont Ilonától származó fia, Nagy Konstantin követte, ő viszont minden tiszteletet megadott édesanyjának.

Megtalálta Jézus keresztjét

Visszahívta a császári udvarba, megajándékozta a császárné címmel, képét pénzekre verette, és szabad kezet adott neki a birodalom kincstára felett. A császárné pedig arra használta magas állását, hogy jót cselekedjen. Beutazta a birodalmat, segítette a szegényeket, sokakat szabadított meg börtönből, bányából vagy hívott vissza a száműzetésből. Saját asztalához ültette a nélkülözőket, maga szolgálta fel nekik az ételt, egyszóval példás keresztény életet élt.

Ha születési dátumaként elfogadjuk a 250-et, igencsak idős korában, 76 esztendősen indult szentföldi zarándokútra 326-ban. Templomot építtetett Betlehemben az Úr születésének helye fölé és az Olajfák hegyén a Mennybemenetel helyén, és a hagyomány szerint a Golgotán megtalálta Krisztus és a két lator keresztjét.

Égi jel vezette, amikor kiásta a szenvedés eszközeit, külön megvolt a Szent Kereszt felirata is, ám azt nem lehetett megállapítani, melyik volt Jézusé. Ismét isteni csoda történt. Jeruzsálem egyik előkelő asszonya ugyanis szörnyű betegségbe esett, már a halálán volt, amikor a jeruzsálemi püspök tanácsára elvitték hozzá a három keresztet.

Imában kérték az Úr segítségét, majd az asszonyhoz érintették az első keresztet, de nem történt semmi. Majd a másodikat is eredmény nélkül. Amikor azonban a harmadik kereszttel érintették, a nő szeme kinyílt, felkelt és járni kezdett – betegsége egy pillanat alatt elmúlt.

Konstantin és Ilona a Szent Kereszttel

A kereszt megtalálásának helyén Ilona templomot építtetett. A fa egy részét ezüst tokba zárva Jeruzsálemben hagyta, a másik részét Rómába vitette, őrzésére felépíttette a Szent Kereszt bazilikát. A Jézus testét átjáró szegeket fiának adta, aki zablát és sisakot csináltatott belőlük, ezeket használta győztes hadjáratain. Szent Ilona 80 éves kora körül hunyt el ismeretlen helyen 328-ban. Testét Rómába vitték és a Via Labicana mentén egy kör alaprajzú mauzóleumban temették el.

Ilona és a Szent Korona

Másik Ilonánk közel sem volt ilyen szentéletű, de bátorsága és hűsége megkérdőjelezhetetlen.

1440. január 1-jén járunk, amikor I. Albert halála után a magyar rendek az alig 16 esztendős lengyel királyt, Jagelló Ulászlót hívták meg a trónra. A feltétel az volt, hogy megvédi az országot a töröktől, és feleségül veszi az elhunyt király feleségét, Luxemburgi Erzsébetet. Csakhogy mire Ulászló Magyarországra ért, jövendőbelijének és a Szent Koronának is csak hűlt helyét találta.

Történt ugyanis, hogy Erzsébet áldott állapotban volt, nem sokkal a szülés előtt, a hatalmat pedig inkább magának és leendő gyermekének akarta megszerezni. A sajátos magyar jogrendnek köszönhetően ehhez elsősorban a Visegrádon elzárt Szent Koronára volt szüksége. 1440. január 19-én Visegrádra utazott, a fellegvárból a palotába csempésztette a királynői koronát és saját ékszereit, majd szánon Komáromba ment.

Ám a palotában hagyta komornáját, Kottaner Jánosnét, született Wolfram Ilonát azzal a feladattal, hogy lopja el, és vigye utána Szent István a fellegvárban őrzött koronáját. Ilona asszony egy ismeretlen segítőjével a február 20-ról 21-ére virradó éjjel lereszelte a kincstár ajtaját lezáró lakatokat, és egy vörös bársony párnába varrva sikeresen eljuttatta a koronát a komáromi várba.

Ahogy megérkezett, február 22-én megszületett Albert király utószülött gyermeke, a későbbi V. László király. Ilona asszonynak köszönhetően Erzsébet terve bevált: május 15-én Szécsi Dénes esztergomi érsek Székesfehérvárott a Szent Koronával megkoronázta a csecsemőt. E három feltétel teljesülésével érvényes, törvényes aktus volt, csakhogy az “ellentábor” nem nyugodott bele, kirobbant a polgárháború.

Csecsemő vigyázta a koronát

A fehérvári koronázás után a királyné és kísérete szinte azonnal Győr felé indult, Kottaner Jánosné emlékiratában így ír:

A nemes királyné gondolataiba mélyedve egyedül járt fel és alá, és így szólt hozzám: »Mit tanácsol, ügyünk nem áll jól, ürügyül azt hozzák fel ellenünk, hogy el akarjuk rejteni a szent koronát, pedig ha az ellenség kezébe kerül, semmi jó sem származik belőle«. Sokáig tanakodtunk. […] Ezután megint odaléptem a nemes királynéhoz, és így szóltam: »… nagyságod jól tudja, hogy a király többet ér, mint a korona, tegyük tehát a szent koronát a király alá a bölcsőbe, s ahová Isten rendeli a királyt, oda kerül a korona is«. A tanács nagyon megtetszett őnagyságának, és azt mondta: »Tegyünk tehát így, és őriztessük saját maga által«.

Reggel aztán fogtam a szent koronát, nagyon jól bebagyuláltam egy kendőbe, és a bölcsőbe, a szalma közé tettem, mert őnagysága akkor még nem tollakon feküdt, s egy hosszú kanalat is tettem melléje, amivel a gyermekeket szokás szórakoztatni. Ezt azért tettem, ha valaki be találna nyúlni a bölcsőbe, azt higgye, hogy olyasmi van ott, amivel a nemes királyt szórakoztatják. Erről ebben az időben senki sem tudott, csak nagyságos úrnőm meg én.

A Szent Korona viszontagságai azonban még hosszú évekig nem értek véget, igazi megnyugvásra csak akkor lelt, amikor Hunyadi Mátyás 1463-ban visszavásárolta III. Frigyestől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.