Tudomány
szent-korona(960x640)(2).jpg (Array)

Évekig keresték az elásott Szent Koronát

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 08. 23. 15:00

Törd össze, vagy vesd a Dunába - javasolta a külügyminiszter a Szent Korona sorsán aggódó kormányfőnek. Szemere Bertalan inkább elásta 1849. augusztus 23-án.

Korábban a témában:

Igen mozgalmas évtizedek kezdődtek a koronázási jelvények számára a XIX. századdal. A napóleoni háborúk idején két alkalommal is el kellett menekíteni őket Budáról, majd 1849-ben a Habsburgok elől tették kocsira a Szent Koronát. A főváros felé közeledő császári csapatok elől Bónis Sámuel kelt át vele a frissen elkészült, de át még nem adott Lánchídon.

Bányába?

Szolnokra, később Debrecenbe vitték a magyar államiság jelképeit, csaknem fél évet töltöttek a debreceni városházán. Buda felszabadítása után aztán nagy pompával hozták vissza, miközben a Szent Korona helyzete kissé. A Habsburg-ház trónfosztása után kérdéses volt Magyarország jövendőbeli államformája – írja a Rubicon.hu. A “Kossuth-címerben” nem kapott helyet, ám legitimáló ereje nem veszett el.

Épp ezért, amikor a kormánynak 1849. áprilisában ismét menekülnie kellett, Szemere Bertalan miniszterelnök magához vette a koronát és a koronázási jelvényeket, és jobb híján egy darabig magánál tartotta. A szabadságharc bukása után a korona sorsa Szemere kezében volt, aki mindenképp el akarta kerülni, hogy a magyar államiság szimbóluma az ellenség kezébe kerüljön. Először is lekaparta a ládára festett koronát, majd Karánsebesen átadta Fülepp Lipótnak, a bánsági bányavidék kormánybiztosának, hogy egy bányában ássa el.

szent-korona(2)(650x433)(1).jpg (Array)
MTI

A föld alá?

Azt mondta, fontos iratokat tartalmaz. Fülepp azonban gyanút fogott, így Szemere tovább vitte a koronát tartalmazó ládát Duna-parti Orsovára. Itt elmondta titkát a vele utazó Batthyány Kázmér külügyminiszternek, akinek válasza meghökkentő volt: „Törd össze, vagy vesd a Dunába” – idézi a Múlt-kor.hu. Szemere azonban eldöntötte: a Szent Koronát nem viszi ki az országból, hanem elássa. Talált három megbízható segítőt Lóródi Ede és Házmán Ferenc belügyminiszteri tanácsosok és Grimm Vince bankjegytervező személyében. ám nekik is azt mondta: a ládában fontos kormányiratok vannak.

Először augusztus 22-én ásták el egy, a harcok miatt üresen hagyott ház szobájában, majd a beásott gödör fölött tüzet gyújtottak, hogy elfedjék a friss ásásnyomokat. Valaki azonban kifigyelhette őket, mert másnap a gödröt már félig kiásva találták. Kétségbeesésében ekkor már Szemere is a Dunába akarta süllyeszteni a ládát. Augusztus 23-án így továbbmentek Havasalföld felé, ahol találtak egy sűrűn benőtt, nehezen megközelíthető füzest. És végül itt, ezen a Dunához közeli vízjárta, iszapos földben rejtették el legértékesebb nemzeti tárgyunkat.

Súlyos sérülések

Az osztrák hatóságok pénzt és erőforrásokat nem kímélve már 1849. őszén megkezdték a korona keresését. Úgy tudni, Kossuth is ügynököket küldött a Szent Koronáért, hogy kimenekítse az országból. Végül az osztrákok jártak sikerrel, föladott információ nyomán hozzákezdtek a környék felásásához. Két hónapig ástak, mire szeptember 4-én előbukkant a láda.

A szörnyű körülmények nagyon megviselték a tárgyakat. A láda belülről rozsdás és nedves volt, a pallost szintén megette a rozsda, hegye letört, az arany országalma elszíneződött, Szent István palástja pedig teljesen át volt nedvesedve a koronázási bársonypárnákkal együtt. A korona és a jogar viszont szerencsére sértetlen maradt. Budára szeptember 15-én érkezett meg a Szent Korona ünnepi külsőségek között, majd egy rövid bécsi látogatás után ismét a magyar fővárosban, a koronaőrök védelmében helyezték el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.