Tudomány

Tudtad, hogy az ananász megeszi a szádat?

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 04. 11:32

Aki már legalább egyszer is evett ananászt, megfigyelhette, hogy néhány falatnyi gyümölcs elrágcsálása után furcsa, kissé száraz érzést hagy az ajkakon és a nyelven. Elmagyarázzuk, miért.
Nem túlzás, szó szerint ez történik, de persze ebből csak annyit érzünk, hogy furcsa, száraz utóízt hagy a nyelvünkön.

Az ananász európai kultúrtörténete nem túl régre vezethető vissza, és bár most már egyáltalán nem számít különlegességnek, azért még mindig nem annyira népszerű, mint az alma vagy a dinnye. Mindenesetre aki már legalább egyszer is evett ananászt, megfigyelhette, hogy néhány falatnyi gyümölcs elrágcsálása után furcsa, kissé száraz érzést hagy az ajkakon és a nyelven.

A válasz kissé vészesebben hangzik, mint gondolnánk, de persze azért csak mikroszkopikus szinten. Az ananász bromelánt tartalmaz, egy olyan enzim-keveréket, amely konkrétan proteint “fogyaszt”. Bár a bromelánt az egészségügyben több probléma ellen használják, többek között gyulladáscsökkentőként is, természetes formájában épp gyulladást okoz, például akkor, ha érzékeny, vagy sérült bőrfelülettel, vagy nyálkahártyával érintkezik. Ekkor ugyanis elkezdi lebontani a szövet proteinjeit, amitől az érintett terület alig észrevehetően begyullad, ettől érezzük olyan furcsának. Szóval igen, tulajdonképpen az ananász megeszi a szájunkat, de nyugalom, ez olyan szinten lassú és alacsony hatásfokú folyamat, hogy még abból se lenne érezhető bajunk, ha órákig a szánkban mammognánk egy ananászdarabot.

Egyébként, ha már erről a furcsa formájú gyümölcsről beszélünk, nem csak a kinézete, vagy ez a kissé agresszív viselkedése érdekes, hanem az is, hogyan kezdődött a története Európában. Már 1492-ben, Kolumbusz legénysége felfedezte Guadeloupe szigetén, ám a késői 1600-as évekig nem terjedt el az öreg kontinensen. Ráadásul még akkor is csak a leggazdagabbak kiváltsága volt egy-egy szem ananász, amelynek darabonkénti ára mai értékben több mint kétmillió forint volt. Ráadásul akkoriban még nem is ették meg, hanem a hónuk alá csapták, és ezzel járkáltak bálokra és egyéb rendezvényekre, ahol gazdagságuk szimbólumaként mutogatták. Mondjuk, legalább a szájuk nem zsibbadt tőle.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.