Tudomány

Családtagként szerették a kutyákat az ókori faluban, mégis megették őket

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 14:44

Az Albertai Egyetem kutatói a legtöbb kutyaleletet tartalmazó temetkezési helyszínt tanulmányozták Oroszország északnyugati részén.
Korábban a témában:

Az uszty-poluji kultúrához tartozó régészeti helyszín a szibériai Szalehard városának közelében, az Ob-folyó mentén található. Az időszámítás előtti első évezredből származó temetőben összesen 115 kutya maradványait találták meg.

A leletek tanulmányozása során a kutatók arra jutottak, hogy igen szoros és összetett volt a kapcsolat az ókori emberek és kedvenceik között. Az itt feltárt kutyamaradványok közül ötöt úgy temettek el, mintha csak falubeliek lettek volna. A csontvázakra a csoport élőhelyének közelében bukkantak rá, a sírok elhelyezkedése arra utal, hogy az állatokat gyakorlatilag családtagként kezelték.

A többi kutyacsontot más élelmiszerekhez hasonlóan szétszórva találták meg a környéken. Néhány állat maradványain olyan bevágásokra lettek figyelmesek, melyek alapján valószínűsíthető, hogy a helyiek ettek az élőlények húsából. A kutatók szerint ez valamilyen rituálé részét képezhette, ugyanakkor különös, hogy eddig nem találtak a környéken hasonló szertartásra utaló nyomokat.

Szibéria másik nagy kutyalelet együttese a Bajkál-tó környékéről került elő, az ottani maradványok nagyjából 8 000 évesek. Ezek a csontok nem hordozzák magukon vágások nyomait, az állatok valószínűleg természetes halált haltak. A szakértők úgy gondolják, hogy ennél a csoportnál az ember-háziállat kapcsolat sokban hasonlított a maihoz.

A két kultúra közt tehát hatalmas volt a különbség a kutyák megítélésében. A két régészeti helyszín mégis hasonlít: ugyanolyan méretű, fekete-fehér szőrzetű szibériai huskykat tartottak a helyiek.

A szalehardi leletek elemzése után a tudósok arra jutottak, hogy mind az emberek, mind a kutyák fő tápláléka a hal volt. Eszerint az állatoknak mégsem lehetett olyan mostoha sorsa, valószínűleg rendszeresen és bőségesen etették őket. A jóltápláltság fő oka az lehetett, hogy a huskyk szállító feladatot is elláttak, így biztosítani kellett számukra a megfelelő energiaforrást.

Hogy hogyan lehetséges, hogy az állatokat hol családtaghoz méltóan temették el, hol pedig elfogyasztották őket, még kérdéses. Nem kizárható, hogy a kutyák a helyi közösség számára egyfajta totemet jelentettek, így feláldozásuknak komoly vallási szerepe volt.

(Via: Edmonton Journal)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.