Tudomány

A makákók beléptek a kőkorszakba

Thaiföld és Burma makákói közismerten okosak. A főemlősök köveket felhasználva képesek felfeszíteni a dió- és tengeri csigahéjat, illetve az osztrigák páncéljait, sőt, néhány példány emberi hajat használ fogselyemként. Mindezt úgy, hogy az állatok agya jóval kisebb, mint az emberé.

Brit kutatók új tanulmányukban rávilágítottak arra, hogy az óvilági emberszabásúak eszközhasználatát eddig csak élő állatokon tanulmányozták. Ez azt jelenti, hogy a témában régészeti kutatást nem végeztek – tehát nem tudhatjuk, hogy az állatok mióta használnak köveket. A logikus az lenne, hogy a majmok generációk óta cselekszenek így, erre bizonyíték azonban még nincs.

A tanulmány szerzője, Michael Haslam szerint fontos lenne régészeti leleteket találni, ezekből ugyanis meghatározható a főemlősök kőkorszakának kezdete. A jelenlegi becslés alapján az eszközhasználatuk legalább 50 éve kezdődött meg, ennek bizonyítására a szakértők Ázsiába utaztak.

Az új kutatásban hosszasan figyelték meg a burmai makákókat (Macaca fascicularis aureus) egy thai szigeten, Piak Nam Yai-n. A főemlősök igazi mindenevők, gyakorlatilag bármit elfogyasztanak, ami szemük elé kerül. Más állatokkal ellentétben azonban a táplálék megszerzéséhez – például feltöréséhez – köveket is felhasználnak.

Az állatok megfigyelése során a szakemberek észrevették, hogy a makákók a fogyasztás befejezése után a szerszámaikat a kagylóhéjak mellett hagyják – egy igazán falánk egyed például 63 elpusztított osztriga után kövét egyszerűen a kagylóhalomba helyezte. A tudósok ezeken a köveken az eszközhasználat jellegzetes nyomai után kutatva több külső jegyet is észrevettek: szikladarabokon maradt karcolásokat, héjakon lévő egyedi törésnyomokat, illetve köveken található rovátkákat azonosítottak.

Miután az állatok elhagyták táplálkozási területüket, a szakértők előjöttek rejtekhelyükről, és az egyedi nyomokat keresve ásatásba kezdtek. A kutatók több eszközhasználatra utaló mintát is találtak, a feltárt kagylók karbon kormeghatározó módszerrel való elemzése után arra jutottak, hogy a leletek 10-50 évesek lehetnek.

Haslam szerint a makákók múltjában megjelenő táplálkozási szokások feltárása csak a kezdet. Az állatok fejlődésének megismerése a főemlősök és az ember viselkedésének összehasonlítására is lehetőséget ad.

Makákók különböző kőeszközei Wikipédia
Makákók különböző kőeszközei Fotó: Wikipédia

Korábban a tudomány az embert tekintette az egyetlen eszközhasználó élőlénynek, mára természetesen máshogy gondoljuk. A szakértők szerint a burmai makákók az egyik legaktívabb ilyen faj, ugyanakkor akad más példa is.

A csimpánzok képesek ágakból kialakított lándzsákkal vadászni, a bonobók botok és nádak segítségével fognak termeszeket, az orangutánok gallyak, levelek és kövek felhasználásával szerzik meg a nehezen megközelíthető táplálékot. Ha ez nem lenne elég, nem csak a főemlősök közül vannak példák: a varjúfélék előszeretettel használnak kisebb ágakat, a polipok sokszor kagylóhéjat viselnek páncélként, az elefántok pedig üreges fatörzseket töltenek meg vízzel, majd dugaszolják el sárral és fűvel, ezzel biztosítva víztartalékot.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik