Külföld

Hatezer éve történt mészárlás áldozatainak csontjaira bukkantak francia régészek

24.hu
24.hu

2016. 06. 07. 21:55

Hatezer éves mészárlás áldozatainak megkövült maradványaira bukkantak francia régészek az északkelet-franciaországi Achenheimben.

A Strasbourg közelében fekvő településen az INRAP régészeti kutatóintézet csoportja tíz ember megkövült holttestét találta meg ősi gabonasilók egyikében. A területen mintegy 300 ilyen tárolóra bukkantak. A megkövült, eltöredezett holttestek között találtak betört koponyájút is.

A neolitikus csoport erőszakos halált halt, számtalan sérülést találtak a lábakon, a kezeken és a koponyákon. Együtt ölhették meg őket és lökték a silóba, legalább is erre utal az a mód, hogy a holttesteket egymásra “halmozva” találták meg.

Nagyon brutálisan végezték ki őket, erőszakos csapásokkal, szinte bizonyosan kőbaltával

mondta Philippe Lefranc, az Infrap szakembere.

A régészek öt felnőtt és egy kamasz holttestét találták meg és négy különböző személy karcsontját. Valamennyien férfiak voltak. A karok valószínűleg hadi trófeák voltak, hasonlóan azokhoz, amelyeket a régészek egy közeli temetkezési helyen találtak 2012-ben.

Megcsonkításuk egy “tomboló, rituális harcosok” társadalmára utal. A silók egy védelmi falon belül helyezkedtek el, ami arra utal, hogy egy zavaros, minden biztonságot nélkülöző korban halhattak meg, mondta a régész.

A szakemberek azt feltételezik, hogy egy helyi törzs csaphatott össze a mai Párizs területéről érkezett csoporttal i.e 4400-4200 évvel. Azt remélik, hogy a csontok genetikai vizsgálatával több információhoz jutnak a gyilkosságokról.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.