Tudomány

A hobbitok őseire bukkanhattak egy indonéz szigeten

24.hu
24.hu

2016. 06. 11. 09:20

A Homo floresiensis, ismertebb nevén a hobbit, az egyik legérdekesebb emberféle lehetett. A Flores szigetén talált új leletek azonban még különlegesebbé tehetik a fajt.
Korábban a témában:

A floresi embert 2003-ban fedezték fel egy Indonéz szigeten, a Liang Bua barlangban. A nagyjából 18 ezer éves lelet egy 1,1 méter magas emberféléjé volt, innen származik a faj Gyűrűk urából is ismert beceneve, a hobbit. A maradványok felfedezése komoly kérdéseket vetett fel: vajon az élőlény az emberi evolúciót írja át, vagy egyszerűen a korai rendellenességek bizonyítéka?

Flores szigetén kevés egyéb maradványt találtak, amely alátámasztotta volna a faj létezését. Korábban nyolc másik egyed csontvázának részeire bukkantak, ezek 9400 – 13 000 évesek lehetnek. A közelmúltban azonban egy újabb csoportot sikerült felfedezni, amely a floresi emberhez köthető.

Egy kutatócsapat bejelentette, hogy 700 ezer éves leleteket talált, amelyek hasonló méretekkel rendelkezhetnek, ezzel pedig komoly bizonyítékai annak, hogy a hobbitnak valódi evolúciós előzményei vannak. Apró méretük valószínűleg a szigeten való megjelenés után nem sokkal alakult ki.

A Homo floresiensis koponyája Fotó: Wikipédia

Az új maradványokra 2014-ben bukkantak rá a Mata Menge nevű helyen, 70 kilométerre az eredeti barlangtól. Ez igen fontos, hiszen ez alapján a Liang Bua-nál előkerült leletek nem egyedi estet jelentenek, hanem a sziget meghódításának hosszú történetének egy állomását.

A kutatók azonban egyelőre nem akarnak messzemenő következtetést levonni. Adam Brumm, a felfedezést bemutató tanulmány társszerzője szerint a leletek egy Homo floresiensis-szerű embertől származhatnak, ennek megerősítésére azonban további anyagokra lenne szükség – a jelenlegi maradványok ugyanis elég töredékesek, egy állkapocsdarabból és hat fogból állnak, melyek legalább három egyedtől származnak.

Ettől függetlenül a leletekből így is fontos dolgokra lehet következtetni. A kutatók szerint a csontdarabok egy korábbi elméletet támasztanak alá, mely szerint a hobbitok egy Ázsiában egykor igen elterjedt faj, a Homo erectus leszármazottai. Ez alapján a fejlődés sokkal változatosabb volt, mint azt korábban gondoltuk, az emberi sokféleség pedig minden korábbi elképzelést felülmúl.

A szakemberek következő célja, hogy további ásatásokat folytassanak Mata Mengénél. Mivel a kutatás gyakorlatilag csak a lelőhely felszínét érintette, könnyen elképzelhető, hogy a mélyben további bizonyítékok várnak felfedezésre.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.