Tudomány

Élhető szuperföld lehet 1200 fényévre tőlünk

24.hu
24.hu

2016. 05. 29. 14:54

Amerikai csillagászok szerint egy, a Földtől 1200 fényévnyire lévő bolygón minden feltétel meglehet az élet kialakulására és fennmaradására. A Lant csillagrendszerben lévő Kepler -62f ún. „szuperföld”. Aomawa Shields, az UCLA tudósa szerint negyven a távoli kőzetbolygó százalékkal nagyobb, mint a mi bolygónk és óceánok is lehetnek rajta.
Kutatók szerit a Lant csillagrendszerben keringő Kepler-62f-en minden feltétel meglehet az élet fenntartására.
Korábban a témában:

Amerikai csillagászok szerint egy, a Földtől 1200 fényévnyire lévő bolygón minden feltétel meglehet az élet kialakulására és fennmaradására.

A Lant csillagrendszerben lévő Kepler -62f ún. „szuperföld”. Aomawa Shields, az UCLA tudósa szerint a távoli kőzetbolygó 40 százalékkal nagyobb, miénk, és óceánok is lehetnek rajta.

A Kepler-62f bolygórendszerét a NASA Kepler űrtávcsövének segítségével fedezték fel 2013-ban. A rendszer központi csillaga körül öt bolygó kering. Maga a csillag valamivel kisebb és hidegebb, mint a mi napunk.

Shields Rory Barnes-szal, Eric Agollal, Benjamin Charnayval, Cecilia Bitzzel és Victoria Meadows-zal, a Washingtoni Egyetem csillagászaival közösen vizsgálta hogy a bolygó alkalmas lehet-e az élet fenntartására. Több szóba jöhető modellt is megvizsgáltak: elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a légköre és a keringési pályája az égitestnek.

Több olyan légköri összetevőt is találtunk, amelyek lehetővé teszik, hogy elég meleg legyen ahhoz, hogy a felszínen folyékony víz legyen. Jó esélye van annak, hogy a bolygó lakható

mondta Shields a Science Dailynek nyilatkozva.

A kutatók az HNBody nevű számítógépes modell segítségével próbálták kiszámolni a bolygó pályáját, az időjárását pedig egy, a klímaváltozás hatásainak előrejelzésére kifejlesztett programmal modellezték. Shield szerint ezzel a módszerrel más, a Földhöz közelebbi exobolygókról is nagy biztonsággal megállapítható lehet, hogy lakhatók-e.

Ez lehetővé teheti a számunkra, hogy kiválasszuk azokat a bolygókat, amelyeket érdemes lesz a jelenlegináél fejlettebb, új generációs távcsövekkel is megvizsgálni a légkör és az élet jelei után kutatva

– foglalta össze.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.