Tudomány

A vízre irányított lézer jó móka, és még értelme is van

Ha az öné lenne a világ legerősebb röntgen lézere, mit lőne? A kaliforniai SLAC National Accelerator Laboratory munkatársainak választása a folyadékra esett. Ennek oka természetesen nem a szórakozás volt, hanem az, hogy a mikroszkopikus jelenség felvételének elemzésével a jövő lézereit fejlesszék.

Claudiu Stan, a kutatásról beszámoló tanulmány szerzője szerint a robbanások dinamikájának megértésével elkerülhetővé válhatnak bizonyos nem kívánt hatások. A vizsgálat a röntgen által kiváltott robbanások új alkalmazásainak felfedezésére, illetve a minták változásainak és az anyag extrém körülmények közti viselkedésének elemzésére is alkalmas volt.

A röntgen lézert egyébként arra használják, hogy igen gyors vagy igen kicsi történéseket vizsgáljanak meg – pont olyat, mint amilyen maga a kísérlet. A folyadék lövése kitűnő módszer arra, hogy a létrejövő robbanásokkal pontos méréseket végezzenek.

A felvételen 9 milliomod másodpercnyi esemény látható. Ezalatt a robbanásszerű párolgás, majd folyadék és gáz kölcsönhatása játszódik le. Mikor egyetlen cseppre lőnek, a lökéshullám a közeli cseppeket is felforralja. Ezzel szemben a vízsugárra irányítják a lézer egészen mást eredményez, a folyadék először szétnyílik, esernyőszerű formát létrehozva, majd újra összeáll.

A kísérletnek köszönhetően a kutatók létrehoztak egy matematikai modellt, amely a folyadék és a lézer találkozását írja le. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a jelenlegi és a jövőbeli lézereket finomra hangolják, elkerülve a technológia veszélyeit, ugyanakkor kihasználva a benne rejlő lehetőségeket.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik