Tudomány

Így néz ki, ha folyékony nitrogént öntenek egy léggömbe

A folyékony nitrogén köztudottan nagyon hideg. Míg normál esetben az anyagot biológiai minták megőrzésére, ciszták és szemölcsök eltávolítására, illetve különböző berendezések hűtésére használják, addig a Grant Thompson – “The King of Random” nevű YouTube-felhasználónak egészen más ötlete támadt: egy lufiba töltötte a folyékony nitrogént.

Az ember azt várná, hogy a léggömb egyszerűen meg fog fagyni a hidegtől, majd szilánkokra törik szét. A végeredmény azonban egészen más. Nézze csak!

A jelenség oka az, hogy a folyékony nitrogén igen könnyen párolog, mivel forráspontja légköri nyomáson -195,8 Celsius-fok. A kísérlet elején Thompson az anyagot termoszban tartja, a hője így stabilabb marad, ezért kevésbé párolog – a szakértők némiképp kifinomultabb, de hasonló edényekben tárolják a folyékony nitrogént.

Amikor az anyag a léggömbbe kerül, jelentősen megnő a hőmérséklete, ezzel párologni kezd, és gáz termelődik. Ez előbb felfúja a lufit, míg végül szét is repeszti azt.

A nitrogén párolgása jól megfigyelhető, hiszen már a léggömbből is szivárog a gáz. Miután a folyadék a csempére került, ott tovább bugyog, egészen addig, amíg teljesen légneművé nem válik a folyadék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik