Tudomány

Ezért ne nézzen a Napba: disznószemet tartott a csillagász a teleszkóp elé

24.hu
24.hu

2016. 05. 05. 13:33

A legtöbb ember már gyerekkorában megtanulja, hogy nem szabad a Napba nézni. Azonban ha nagyobb csillagászati esemény van, sokan elfelejtik az örök szabályt.
Korábban a témában:

Mark Thompson csillagász és televíziós műsorvezető úgy döntött, elég lesz a butaságból, és feltöltött egy szemléltető videót YouTube-csatornájára. Az egyébként megrázó felvétel célja az volt, hogy bemutassa a szűrő nélküli teleszkópok veszélyét.

A videóban Thompson 20 másodpercig tart egy disznószemet a 80 milliméteres, 50-szeres nagyítással használt távcső elé. Az eredmény sokkoló: teleszkóp nagyítóként gyűjti össze a sugarakat, végül a Nap fénye egyszerűen kiégeti a szaruhártyát és a retinát. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy távcső nélkül biztonságos lenne az égitest nézegetése.

Bár a szabad szemmel történő vizsgálódás nem okoz ilyen látványos károkat, így is kémiai változásokat, úgynevezett fotokémiai sérülést eredményez. A kár nem végeleges, egy éven belül visszaállhat a normális látás, ettől függetlenül nem éri meg a kockázatot – szabad szemmel úgyse látnánk semmi érdekeset.

Bár a disznószem sokban hasonlít az emberi érzékszervre, a kísérlet mégsem volt tökéletes szimuláció. Egyrészt remélhetőleg senki sem használja fényszűrő nélkül a távcsövét, másrészt ha mégis megtenné, csak nem lesz olyan bolond, hogy 20 másodpercig ott tartsa a szemét.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.