Tudomány

Hatalmas összeggel támogatja a rákkutatást az amerikai vállalkozó

Az orvostudomány régóta küzd azért, hogy megértse és legyőzze a rákot, a betegség kezelése sokat fejlődött az utóbbi években. A kutatások azonban rengeteg pénzbe kerülnek.

A tehetséges vállalkozó, Sean Parker most egészen elképesztő felajánlást tett. A Napster kiötlője és a Facebook társalapítója 250 millió dollárt ajánlana fel a tudomány megsegítésére. A célja az, hogy több száz, sokszor rivalizáló szakember összefogásával az orvoslás célzott harcba kezdjen a rák ellen.

A San Franciscoban székelő Parker Institute for Cancer Immunotherapy hat világszínvonalú helyszín, 40 csúcstechnológiás labor és több mint 300 dolgozó összefogását tűzte ki célul. A projekt elsősorban az immunterápiára fog összpontosítani, arra az egyre fejlődő technikára, amely nem a rákos sejtek rombolásával, hanem az immunrendszer beindításával igyekszik gyógyítani a betegséget.

Parker szerint az immunterápia bonyolultságából fakadóan fontos lenne, hogy minél hamarabb válasz szülessen az egyes kérdésekre. A vállalkozó célja az, hogy megkerüljék az intézményi bürokráciát. A programban résztvevő kutatók idejük nagy részét saját laborjaikban tölthetik, ugyanakkor bármikor elérhető lesz számukra a Parker által létrehozott nonprofit csoport támogatása – így a berendezések, adatbázisok és anyagi források.

A kezdeményezésben érintett hat egyetemből egy-egy képviselő fog részt venni a közös bizottságban, melynek célja a projekt fejlődésének ellenőrzése, illetve a közöz lépések megtervezése. Ha sikerülne az együttműködés, hatalmas előrelépések jöhetnének az orvostudományban.

Parker egyébként valószínűleg nem csak az emberi faj megsegítése miatt támogatja a kutatásokat. Más motivációja is lehet, hiszen halt már meg közeli ismerőse rákos megbetegedésben.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik