Tudomány

Ijesztően ügyes a Google új robotja

Az új Atlas megdöbbentően ügyesen közlekedik a zárt és a nyitott terekben, és különféle tárgyakat is fel tud emelni.

A Google 2014 végén vásárolta fel a Boston Dynamicsot. A cég az évek során olyan, rendkívül fejlett robotokkal hívta fel magára a figyelmet, mint a havas-jeges terepen is ügyesen közlekedő Big Dog, a közel 50 km/h-s sebességgel futó Cheetah acélgepárd vagy a meghökkentően emberszerűen mozgó Petman. És persze az Atlas, a bostoniak talán legígéretesebb humanoidja, amelynek legújabb generációját tegnap mutatták be a YouTube-on.

Az Atlas sokat fejlődött az elmúlt években: energiaellátását immár akkumulátor biztosítja, és jóval kisebb, mozgékonyabb is, mint a korábbi változatok voltak. A 175 centiméter magas, 81 kilós robot mind a zárt terekben, mind a nyílt területeken remekül elboldogul.

Ahogy a Boston Dynamics videójából is kiderül, fejlett érzékelőinek köszönhetően igen ügyesen egyensúlyozik, a navigációban és az akadályok kikerülésében pedig a fejébe épített LIDAR lézerszkennelő rendszer és egy szetereószenzor segíti. A robot nagyobb tárgyakat is meg tud mozgatni, sőt, arra is képes, hogy ha fellökik, segítség nélkül feltápászkodjon. Kapaszkodhatunk, mert könnyen meglehet, hogy ha a mesterséges intelligencia kutatások olyan tempóban folynak tovább, mint mostanában, pár éven belül egész hadseregnyi kicsi Atlas sürgölődik majd körülöttünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik