Tudomány

Alkoholista robotot épített a magányos fejlesztő

Drinky nem csak ideális ivócimbora, de remek hallgatóság is egyben.

A Motherboard kedden számolt be róla, hogy egy dél-koreai fejlesztő megépítette a magányos italozók tökéletes társát: az alkoholista robotot. Eunchan Parknak egy egyedül töltött karácsony estén jutott eszébe a piás gépemberke ötlete.

„2012 karácsonyának estéjén egyedül iszogattam otthon. Akkoriban épp nem volt barátnőm, és mondhatom, rettenetes élmény volt egyedül inni – mondta a portálnak nyilatkozva. – Egy idő után már rá sem tudtam nézni a Sojura (jellegzetes koreai ital, a szerk.). Végül megtöltöttem két poharat, és koccintottam saját magammal. Úgy tettem, mintha ülne valaki velem szemben, és ettől valahogy rögtön jobban esett az ital. Az anyját! – gondoltam. Végre rájöttem a nagy titokra: az alkohol csak akkor esik jól az embernek, ha társaságban poharazgat. Azért is építettem meg ezt a robotot, hogy soha többé ne kelljen egyedül innom.”

Park egy szöuli művészeti múzeum, az Art Center Nabi munkatársainak segítségével fejlesztette ki a robotot. Drinky bármennyi alkoholt képes legurítani, nagyon ügyesen mozog, és még koccintani is tud a tulajdonosával. Ráadásul egyszerű gesztusai is vannak: ha kell, bólint, megrázza a fejét vagy elismerősen felemeli a hüvelykujját – egyszóval remek hallgatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik