Tudomány

’58: Castro elrabolta az F1 ötszörös világbajnokát

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 02. 23. 17:00

Ahogy az ember megalkotta az autót, nyomban fejébe szállt a benzingőz, megszületett az autóversenyzés is. Az első nagydíjat 1906-ban rendezték, a győztes pedig a Renault-val versenyző magyar Szisz Ferenc volt. A versenyek eleinte lezárt közutakon folytak, majd megjelentek az első versenypályák, és már az 1930-as években megjelent az igény, hogy a különböző nagydíjakat világbajnoksággá szervezzék.

A Mester ötször tarolt

Erre viszont csak a II. világháború után nyílt lehetőség, a csúcskategória  – ezért lett a neve Forma-1 – műszaki előírásait 1947-ben fektették le. Aztán 1950-ben megszületett a “száguldó cirkusz”, ekkor rendezték az első Forma-1-es futamot, ez volt a silverstone-i Brit Nagydíj.

A varázs azóta is tart, és sok mindent el lehet mondani róla, de azt nem, hogy unalmas lenne. És hogy izgalmak ne csak a pályán adódjanak, arról többek között Fidel Castro gondoskodott 1958. február 23-án.

Ebben az évben az argentin Juan Manuel Fangio, a “Mester” már ötszörös világbajnok volt, teljesítményét csak jó fél évszázad múltán Michael Schumachernek sikerült túlszárnyalnia. Ellenfeleihez képest már viszonylag koros, 40 éves volt, amikor 1951-ben megnyerte első világbajnokságát, majd 1954-57 között még zsinórban négyszer hódította el a trófeát.

Fangio sokkal magasabb szinten van, mint ahogy én most magamat látom. Amit ő csinált, az egyedülálló, és amit mi csináltunk, az is unikum. A kettőt egyáltalán nem lehet összehasonlítani

– fogalmazott Schumacher, amikor megdöntötte a Mester rekordját.

Akkoriban sem a nézőket, sem a versenyzőket nem védte gyakorlatilag semmi, az autóversenyzés szó szerint halálos sport volt. Ma is az, ám a modern technikának és szigorú szabályoknak köszönhetően cseppet sem annyira, mint 50 éve.

Castro figyelemre vágyott

Visszatérve 1958-ra, sebesség megszállottjai február 22-én a másnapi kubai futamra készült, a csapatok mind felvonultak már. Éjjel azonban a Fulgencio Battista uralma ellen küzdő, Fidel Castro vezette Július 26-a Mozgalom néhány “terroristája” elrabolta lakosztályából a verseny sztárját, Juan Manuel Fangiót.

Óriási riadalom támadt, Fangiao csapattársát, Stirling Mosst óránként ellenőrizték a testőrei, és maga Fangio is félt társa elrablásától. Ezért azt mondta Castroéknak, Moss nincs is az országban, épp nászúton tartózkodik.

De kár volt aggódni. A pilótának haja szála sem görbült a fogságban, sőt elrablói lesték minden kívánságát. Másnap, a verseny után pedig szabadon engedték. Nem akarták bántani, nem követeltek érte semmit, egyetlen céljuk volt: a mozgalom egy pillanatra világszintű hírveréshez jutott.

Fangio karrierje sem szenvedett csorbát, mert 1958-ban, a kubai nagydíj idején már nem számított esélyesnek a világbajnoki címre. Még ebben az évben, a francia nagydíj után visszavonult, mert az új járműveket már túlságosan gyorsnak és veszélyesnek találta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.