Tudomány

A pezsgőzés veszélyes lehet

A kirepülő dugó akár retinasérülést vagy vakságot is okozhat. Magyarországon feltűnően sok ilyen baleset történt.

Szilveszterkor mindenki úgy durrogtatja a pezsgősüvegeket, mintha kötelező lenne. Pedig a Motherboard cikke szerint nem árt óvatosan bánni a dugóval, mert kirepülve akár súlyos szemsérülést is okozhat.

„Ezek a dugók rendkívül nagy erővel repülnek ki a pezsgősüvegből, ezért bevérzést, szövetkárosodást, hályogot, sőt, akár retinakárosodást is okozhatnak” – mondta a weboldalnak nyilatkozva Dr. Andrew Iwach szemorvos, az Amerikai Szemészek Akadémiájának (AAO) szóvivője.

Az AAO régóta harcol a civilizált pezsgőnyitás ügyéért. Még egy videós útmutatót is összeállítottak arról, hogyan kell biztonságosan kivarázsolni a dugót a palackból.

A kisokos rendkívül informatív – még annak ellenére is, hogy a pezsgősdugó okozta balesetek rendkívül ritkák. Iwach a Motherboardnak nyilatkozva azt mondta, hogy ő személy szerint még sosem találkozott ilyen sérüléssel – ahogy Dr. Kelly Bookman, a Coloradói Egyetem kórházának sürgősségi osztályát vezető, 21 éve praktizáló orvos sem.

A rendelkezésre álló adatok szerint ilyen balesetek jó, ha tízévente egyszer fordulnak elő. Egy 2004-es tanulmány szerint 1982 és 1999 között összesen hat ember szenvedett szemsérülést a pezsgősdugók miatt. Végre egy statisztika, amiben világelsők vagyunk: ugyanebben az időszakban Magyarországon 37 ilyen különös baleset történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik