Light

Ennél látványosabban sosem készítettek még teát

A Malajzia nemzeti italának is hívott Teh tarik (=húzott tea) elkészítése felér egy zsonglőrmutatvánnyal.

A fekete teából és sűrített vagy porított tejből készített italt két, különböző magasságba emelt edény közt töltögetik oda-vissza az utcai árusok, néha nyaktörő mutatványokat is bevállalva a vásárlók elcsábítása érdekében. Ennek persze gyakorlati haszna is van, hiszen a Teh tarik ezáltal válik fogyasztható hőmérsékletűvé, jobban keverednek az alapanyagok, és így keletkezik hab a keverék tetején.

Az ital a Maláj-félszigetre a második világháború után érkező indiai és muszlim bevándorlók miatt terjedt el, akik a gumiültetvények bejáratához települtek apró standjaikkal, és szolgálták ki az ott dolgozókat.

11187186083_8226556f8e_o

Az azóta eltelt hét évtized során az ital az ország nemzeti italává nőtte ki magát, sőt, az árusok komoly versenyeket rendeznek egymás közt, hogy eldöntsék, ki készíti a leglátványosabban a teh tarik-ot:

Az ital egyébként a délkelet-ázsiai országok legtöbbjében, így Szingapúrban és Thaiföldön is ismert, bár utóbbi esetben helyi termesztésű, ételfestékkel színezett Assam teát használnak ceyloni helyett, és jeges frissítőként is kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik